Cum turna la Securitate un director de la Mediu: "Avea un caiet in care nota zilnic pe arogantii anticomunisti". Cine gresea, "pus in genunghi sa-si ceara scuze"

Cum turna la Securitate un director de la Mediu:

Corneliu Raclea a fost recrutat de Securitate in iulie 1983, pe cand lucra ca ingineri la CAP Valeni, ulterior, din 1985, filand colegii si agricultorii de la Statiunea Agricola Perieni. Pe 24 aprilie 1985, Corneliu Raclea informa Securitatea despre un alt localnic "L.R., tip aventurist, cu conceptie antisocialista, anticomunista, profita de plecarea matusii din tara, si acum 2 - 3 saptamani i-a golit casa femeii de lucrurile de valoare, exercitand presiuni asupra matusii sale sa-l determine pe unchiul sau din SUA sa-i faca si lui o chemare in SUA.

acum 94 luni (16 May 2016)

Corneliu Raclea a fost recrutat de Securitate in iulie 1983, pe cand lucra ca ingineri la CAP Valeni, ulterior, din 1985, filand colegii si agricultorii de la Statiunea Agricola Perieni.

CNSAS a aratat in actiunea deschisa in instanta ca fostul director al APM Vaslui a dat doua categorii de note informative: cele care ii vizau pe oamenii nemultumiti de sistemul comunist, care ascultau Europa Libera, si altele in care erau turnati toti cei care isi exprimau intentia de a fugi din Romania.

Potrivit caracterizarilor aflate in arhiva CNSAS, Corneliu Raclea furniza note informatice "fara retineri" si era foarte tipicar: avea "un caiet unde noteaza zilnic fel de fel de observatii" despre cei care sunt aroganti si increzuti in relatiile cu colegii de munca si nepregatit profesional".

"In genunchi sa-si ceara scuze directorului"

In fata judecatorilor, Corneliu Raclea a cerut "respectuos" sa fie respinsa actiunea CNSAS si sa nu i se puna patalamaua de turnator, pe motiv ca ar fi fost constrans moral si amenintat cu puscaria sa semneze notele informative date Securitatii. In hotararea instantei este retinut si un episod tulburator cu un inginer la CAP Valeni, care in primavara anului 1983, urmare a unei greseli tehnologice de erbicidare a distrus o suprafata cu soia ce apartinea Statiunii de Pajisti Moara Grecilor: "Numitul (..) l-a pus in genunchi in fata directorului Statiunii sa-si ceara scuze".

Tractoristii parati ca discutau despre sefii care se plimbau in strainatate

"In ziua de 10 septembrie c.c., fiind impreuna cu numitii C.I., sef de sectie mecanizare Valeni - Vaslui, C.I. si S.S., mecanizatori la aceasta sectie, venind vorba despre combustibil, ultimii doi afirmau ca nu au motorina pentru lucrarile agricole iar unele persoane din conducerea seperioara de Partid si de Stat se "plimba" prin strainatate.

Int... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro