Cum trebuie sa se raporteze Romania la Ungaria? Intrebari dupa episodul gazelor din Marea Neagra vandute Ungariei

Cum trebuie sa se raporteze Romania la Ungaria? Intrebari dupa episodul gazelor din Marea Neagra vandute Ungariei

Dincolo de episodul in sine, la care vom reveni, avem de clarificat la inceputul acestui material o chestiune si mai adanca, de fundal, care este baza multor judecati eronate. Ce ar fi trebuit sa devina Romania In Strategia de dezvoltare a Romaniei in urmatorii 20 de ani (capitolul 11) lansata acum trei ani de zile, Academia Romana a preconizat pentru Romania rolul de Pol regional natural de atractivitate si influenta (traducerea in romana a ideii de "regional power house"). Cand Ungaria, de pilda, construieste o cale ferata pentru terenuri de mare viteza Budapesta - Cluj Napoca, ceea ce vrea este sa dreneze populatia regiunii inspre universitatile din Budapesta (in siajul CEU guvernul Orban vrea sa construiasca o retea de universitati "ne-sorosiste" in limba engleza), pacienti pentru reteaua de spitale din Budapesta si imprejurimi, plus forta de munca calificata mai ales in domeniul IT, adica una foarte calificata. Obiectivul esential era de a conecta Marea Neagra de hub-ul de la Baumgarten din Austria, permitand transportul gazelor ajunse in Marea Neagra (din zona caspica, de la Sah Deniz II) sau extrase din Marea Neagra sa intre in sistemul de alimentare european. Transportatorul roman de gaze, compania nationala Transgaz, mentioneaza, printr-un comunicat remis luni Bursei de Valori Bucuresti in data de 24 iulie 2017 ca, in data de 18 iulie 2017, a primit o scrisoare din partea operatorului sistemului national de transport gaze naturale al Ungariei - compania FGSZ - referitoare la procesul de sezon deschis angajant planificat sa se desfasoare pentru alocarea capacitatilor aferente coridorului de transport gaze naturale Romania - Ungaria - Austria. Proiectul va asigura: pe directia Bulgaria - o capacitate de transport in ambele sensuri de curgere de 1,5 mld.mc/an si, pe directia Ungaria - o capacitate de transport de 1,75 mld.mc/an in faza I si 4,4 mld.mc/an in faza II. Dupa cateva zile de la negatiile MAE, iese in scena Viktor Orban si, probabil pe baza intelegerilor de la Viena, anunta ca "trei companii din Ungaria au castigat o licitatie in acest sens in Romania", el adaugand "In foarte scurt timp vom semna un acord, care ne va permite pentru urmatorii 15 ani sa importam peste 4 miliarde de metri cubi de gaze din Romania". Traiectoria noului gazoduct va fi decisa pana la sfarsitul anului 2019, ceea ce ar aduce Ungaria in postura de a dispune de infrastructura necesara preluarii a 10 miliarde de metri cubi de gaze la granita sa de sud. Acest nou traseu va consolida piata de gaze din Ungaria si va conduce la transformarea acestui stat intr-un hub regional de gaze naturale, pentru ca totul trebuie privit in contextul noului stadiu de evolutie al proiectului BRUA (Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria), care devine BRU, prin excluderea Austriei de catre operatorul maghiar de transport.

acum 38 luni (14 Feb 2018)

Dincolo de episodul in sine, la care vom reveni, avem de clarificat la inceputul acestui material o chestiune si mai adanca, de fundal, care este baza multor judecati eronate. Cum trebuie sa se raporteze Romania la Ungaria si care este grila de lectura corecta in a evalua calitatea sau intensitatea relatiilor bilaterale?

Episodul gazului este doar hartia de turnesol in acest dosar stufos si complicat. Prima paradigma: teritoriu si etnicitate

Maniera traditionala e cea din anii 90, in care iredentismul era cuvantul de ordine. In acest tip de abordare miza principala era teritoriala, se vorbea despre pretentiile neostoite ale Budapestei nu doar asupra teritoriilor din Romania actuala, dar si a celor care, la un moment dat, s-au aflat intre granitele regatului inclus si el in Imperiu. Budapesta nu s-ar fi vindecat niciodata dupa "trauma" Trianonului, de aici si pulsiunile revendicative care ii marcheaza prestatia in regiune. Primejdia maghiara era teritoriala, caci Ungaria, in conditii prielnice, nu va ezita sa incerce incalcarea sau anularea tratatelor de pace care au transformat-o, la urma urmei, in stat national. Reprezentantii politici ai maghiarilor erau considerati drept instrumentele Budapestei in aceasta actiune teritoriala, si populatia de etnie maghiara era principala tinta a actiunilor politice si strategice ale Ungariei. In esenta, este vorba despre o paradigma care isi extrage radacinile de undeva din secolul al XIX si care pune in prim plan teritoriul si strict populatia etnica. Din pacate insa autoritatile de la Bucuresti nu reusesc sa depaseasca acest nivel de gandire nici macar cand, teoretic, il resping. Caci respingerea lui, respectiv respingerea ideii ca trebuie sa discutam cu sau despre Ungaria in termeni etnici nu ii duce mai departe de aici. Este provinciala si lipsita complet de viziune.

Care sunt, de fapt, acesti termeni?

Ce ar fi trebuit sa devi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro