Cum trebuie sa citim rectificarea bugetara: Guvernul PSD taie investitiile ca sa plateasca salarii si pensii

Intr-o tara cu un deficit major de autostrazi, care blocheaza dezvoltarea sanatoasa a economiei, cele mai mari sume au fost taiate de la Ministerul Transporturilor, respectiv 6,25 miliarde de lei, si de la Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, 1,94 miliarde de lei de lei. De altfel, fostul sef al Fiscului, Gelu Stefan Diaconu, a scris intr-o postare pe pagina sa de Facebook, vineri, ca "de la inaltimea functiei sale, ministrul Misa (Ionut Misa - n.red.), personal, a sunat in disperare de cauza la sefii companiilor nationale pentru «a face rost» de cateva sute de milioane de lei din restul de lichiditati anemice ramase la dispozitia acestora, dupa ce anterior li se «confiscasera» deja rezevele.

acum 79 luni (11 Sep 2017)

Proiectul rectificarii bugetare oglindeste ceea ce ziarul "Romania libera" a aratat de la inceputul anului: bugetul sta pe un butoi de pulbere sub povara salariilor si a pensiilor, iar guvernarea PSD-ALDE sacrifica tot ce poate la schimb.

Intr-o tara cu un deficit major de autostrazi, care blocheaza dezvoltarea sanatoasa a economiei, cele mai mari sume au fost taiate de la Ministerul Transporturilor, respectiv 6,25 miliarde de lei, si de la Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, 1,94 miliarde de lei de lei.

Cheltuielile de personal de la bugetul de stat cresc cu 2,28 miliarde lei, iar cheltuielile cu asistenta sociala cresc cu 2,5 miliarde lei, in principal, pentru plata drepturilor de asistenta sociala (pensii si ajutoare).

8,2% din PIB pentru salarii

Per total, plafonul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat, exprimat ca procent in produsul intern brut, este in anul 2017 de 8,2%, in timp ce plafonul nominal este de 69 miliarde de lei.

Un indiciu ca situatia a scapat de sub control a fost informatia de saptamana trecuta ca nu mai sunt bani pentru plata salariilor militarilor, chiar daca a fost negata de Ministerul Finantelor.

Prioritatile PSD in cuvinte-cheie

Nota de fundamentare a proiectului de rectificare bugetara, postat pe site-ul Ministerului Finantelor vineri noaptea, cuprinde de 48 de ori cuvantul "salarii" sau derivate ale acestuia si de cinci ori cuvantul "pensii". In acelasi document de 24 de pagini, referinte la "investitii" apar doar de noua ori, la o cautare a noastra. Iar lucrurile nu se opresc: si de la capitolul "cheltuieli de capital" se vor taia aproape 1,6 miliarde lei.

In plus, filozofia guvernarii este redata in urmatorul pasaj din nota de fundamentare a rectificarii: "Prin proiectul de ordonanta de urgenta se asigura sumele necesare platii salariilor majorate conform actelor normative aprobate in anul 2... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro