Cum trebuie "sa atace" elevii examenele. Psiholog: Informatia se poate sterge din memorie cand repeti de foarte multe ori

Cum trebuie

Sa ne relaxam, sa lasam materia sa se aseze, sa se sedimenteze, si sa fim odihniti, ca sa putem sa ne concentram. "Daca un copil are esec la un examen, eu consider ca mai mult de 50% din vina le apartine parintilor, pentru ca ei sunt cei care trebuie sa-i pregateasca pe copii din punct de vedere afectiv, sa le acorde incredere, sa-i incurajeze in asa fel incat copiii sa reuseasca sa se concentreze atunci cand au un examen. Nu este bine nici sa-i supraevaluam, nici sa-i subevaluam, este bine sa notam obiectiv si sa-i invatam si pe ei sa se autoevalueze, sa explicam de ce i-am dat nota respectiva", ne mai spune psihologul, insitand pe necesitatea ca parintii sa accepte ca nu toti copiii pot performa la foarte multe discipline si ca nu toti au aceleasi inclinatii.

acum 78 luni (16 Jun 2017)

Tinerii absolventi de gimnaziu si liceu, cu atat mai mult cei care nu au exercitiul concursurilor de orice fel, vor trece prin momente incarcate emotional in timpul examenelor care bat la usa. Inteligenta emotionala, si nu inteligenta academica, este cea care face diferenta in astfel de momente, ne explica psihologul scolar Lucia Draghiceanu, indicand si cateva tehnici de relaxare pe care tinerii le pot folosi pentru a-si tine in frau emotiile firesti.

"Este vorba de capacitatea de a face fata stresului, de a-ti stapani emotiile, care sunt firesti in astfel de situatii. Ele apar in primele minute ale unui examen, dar ulterior trebuie sa fim capabili sa ne concentram pe rezolvarea subiectelor. Sunt persoane care au un coeficient de inteligenta superior, dar care, din cauza faptului ca nu au aceasta inteligenta emotionala, pot sa clacheze", a spus psihologul. Cat de bine este sa petrecem o noapte alba, repetand sau incercand sa recuperam timpul pierdut, am incercat de asemenea sa aflam de la specialist.

"Sa dormim, sa ne odihnim, asta trebuie sa facem, si nu doar cu o noapte inainte. In ultimele zile inainte de examen este bine sa desfasuram activitati relaxante, in niciun caz sa nu ne apucam sa repetam materia sau sa citim lucruri pe care nu le-am citit in perioada premergatoare examenului. Sa ne relaxam, sa lasam materia sa se aseze, sa se sedimenteze, si sa fim odihniti, ca sa putem sa ne concentram.

"Este o utopie sa pornim de la premisa ca exista un copil de nota 10"

Parintii sunt, de asemenea, un factor extrem de important, sunt cei care le pot da copiilor increderea, sau din contra.

"Daca un copil are esec la un examen, eu consider ca mai mult de 50% din vina le apartine parintilor, pentru ca ei sunt cei care trebuie sa-i pregateasca pe copii din punct de vedere afectiv, sa le acorde incredere, sa-i incurajeze in asa fel incat copiii sa reuse... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro