Cum tratau romanii bolile venerice acum 200 de ani

Cum tratau romanii bolile venerice acum 200 de ani

Cantaride, margele si legume, remedii frecvente Medicul nota ca, la 1800, oamenii din Tara Romaneasca se imbolnaveau de "scurgeri de sange, de boli venerice, de imflamatiuni ale udului sau ale stomacului", bolii impotriva carora, in farmacii sau prin babele doftoroaie se prescriau cantaride (o insecta din ordinul coleopterelor, verde-aurie, cu miros caracteristic, care ataca frasinul si liliacul, al carui corp uscat si pisat se folosea in industria farmaceutica) ca medicament intern.

acum 49 luni (28 Dec 2015)

O ampla monografie sanitara, "Topografia Tarii Romanesti (1800-1828)", scrisa de doctorul in medicina Constantin Caracas, ofera informatii interesante despre ceea ce insemna medicina populara la sfarsitul secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea.

Medic si filosof, cu doctorat in medicina, initiator al Spitalului Filantropia din Bucuresti si medic al Spitalului Pantelimon, Caracas este cel care a introdus in Romania vaccinarea populatiei.

Observatiile sale asupra "sanatatii si boalele locuitorilor" din Tara Romaneasca, dar si asupra "retetelor" folosite in popor ofera o imagine interesanta asupra medicinei populare. Cantaride, margele si legume, remedii frecvente

Medicul nota ca, la 1800, oamenii din Tara Romaneasca se imbolnaveau de "scurgeri de sange, de boli venerice, de imflamatiuni ale udului sau ale stomacului", bolii impotriva carora, in farmacii sau prin babele doftoroaie se prescriau cantaride (o insecta din ordinul coleopterelor, verde-aurie, cu miros caracteristic, care ataca frasinul si liliacul, al carui corp uscat si pisat se folosea in industria farmaceutica) ca medicament intern.

Alte leacuri erau lipitorile, pentru "luarea de sange, mai ales de poporul de jos" si ramele, impotriva reumatismului.

Dintre legume, se foloseau ca remedii loboda, "impotriva rasuflatorilor cronice si la umflaturi", usturoiul "racoritor la cei cu pojar", desi la "la pojarul flegmonos si la cefalalgii face mai mult rau", mararul.

De asemenea, pe partile bolnave ale corpului erau aplicate margele si talismane. Barbierii, medici stomatologi de ocazie

In foarte multe cazuri, barbierii erau si medici de ocazie. George Pappa ceruse "poprirea practicii lasarii de sange de la bolnavi de catre barbieri". Moasele "babe ignorante care mai rau fac"

Pe langa barbieri, de "medicina" adultilor... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro