Cum tratam de foamea de putere, cea mai cumplita ispita moderna: Nu poti sa ai si slanina in pod si porcul in cotet

Cum tratam de foamea de putere, cea mai cumplita ispita moderna: Nu poti sa ai si slanina in pod si porcul in cotet

Plecand de la exemple din cartile sfinte, de la idei aprig dezbatute de filosofi, psihologi si teologi, "Adevarul" va prezinta un serial, pe care l-am numit "Duhovnic online", cu teme religioase explicate oamenilor pe intelesul anului in care traim cu ajutorul preotului Dorel Galan din Cluj, dar si a altor specialisti in diverse domenii. Impreuna vom incerca sa va spunem de ce "drumul spre iad e pavat cu bune intentii", care este decalogul omului modern si povestea din spatele unor simboluri crestine, unde e limita compromisului/libertatii si de unde incepe pacatul/cenzura, dar si cum ii putem aduce pe cei mai mici dintre noi aproape de biserica fie ca se numeste ea ortodoxa, greco-catolica, catolica, reformata, musulmana, budista si lista poate continua. Si zilnic, adauga el, il cautam pe Dumnezeu in ceea ce facem, zilnic ne cautam pe noi in ceea ce facem, dar tot zilnic suntem invingatori sau invinsi in lupta cu ispitele, fie ca vorbim de poftele burtii, de cele carnale sau de dorintele noastre de a ajunge oameni instariti sau in functii de putere care sa se bucure de respectul comunitatii in care traiesc.

acum 52 luni (20 Jan 2016)

Cel mai mare dusman al omului este chiar el insusi, spun oamenii invatati. Iar lupta cu sinele interior il ajuta pe individ sa se dezvolte personal, sa se autodepaseasca, sa creasca spiritual, sa aiba o viata pe masura valorilor, convingerilor si dorintelor sale.

Plecand de la exemple din cartile sfinte, de la idei aprig dezbatute de filosofi, psihologi si teologi, "Adevarul" va prezinta un serial, pe care l-am numit "Duhovnic online", cu teme religioase explicate oamenilor pe intelesul anului in care traim cu ajutorul preotului Dorel Galan din Cluj, dar si a altor specialisti in diverse domenii. Impreuna vom incerca sa va spunem de ce "drumul spre iad e pavat cu bune intentii", care este decalogul omului modern si povestea din spatele unor simboluri crestine, unde e limita compromisului/libertatii si de unde incepe pacatul/cenzura, dar si cum ii putem aduce pe cei mai mici dintre noi aproape de biserica fie ca se numeste ea ortodoxa, greco-catolica, catolica, reformata, musulmana, budista si lista poate continua.

In primul material va vom vorbi despre ispitele de zi cu zi ale omului din acest mileniu, cand timpul si viteza internetului alearga cot la cot, iar faptele sunt, uneori, mai vizibile pe Facebook decat in realitate.

"Credinta e un exercitiu de cautare", spune preotul Dorel Galan din Cluj. Si zilnic, adauga el, il cautam pe Dumnezeu in ceea ce facem, zilnic ne cautam pe noi in ceea ce facem, dar tot zilnic suntem invingatori sau invinsi in lupta cu ispitele, fie ca vorbim de poftele burtii, de cele carnale sau de dorintele noastre de a ajunge oameni instariti sau in functii de putere care sa se bucure de respectul comunitatii in care traiesc. Insa drumul de la ispita la gand si materializarea ei devine deja un drum spre pacat. Daca in prima etapa omul constientizeaza prezenta ispitei, continua preotul explicatia, in a doua etapa el deja se insoteste cu tentatia si incepe sa prelucreze i... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro