Cum temperam apetitul unui copil supraponderal. Medic: "Copilul nu se ingrasa dintr-o friptura"

Cum temperam apetitul unui copil supraponderal. Medic:

Daca in urma cu 15-20 de ani era un fapt nemaipomenit sa vezi un bebelus obez, la fel si un scolar de varsta mica, in ultimii ani tendinta de crestere este, din pacate, evidenta, constatarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii punand pe jar autoritatile statelor. Patru reguli Pentru ca cifrele, cum aminteam la inceput, spun ca urmatorii ani vor aduce si mai multi copii si tineri cu probleme de greutate, constatarile in urma studiilor realizate in Romania au fost impartasite si medicilor si asistentilor scolari, care au aflat astfel ca micul dejun este un comportament rar intalnit in Romania, ca baietii consuma mai putne fructe decat fetele, iar consumul de fructe scade odata cu inaintarea in varsta, ca in Romania se consuma, in schimb, foarte multe bauturi dulci, ca tinerii sunt din ce in ce mai sedentari si ca, spre deosebire de Occident, in Romania tinerii care provin din familii cu nivel socio-economic crescut sunt preponderent sedentari.

acum 101 luni (23 Apr 2016)

Daca in urma cu 15-20 de ani era un fapt nemaipomenit sa vezi un bebelus obez, la fel si un scolar de varsta mica, in ultimii ani tendinta de crestere este, din pacate, evidenta, constatarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii punand pe jar autoritatile statelor.

Se gandesc strategii, se semneaza protocoale cu patronatele producatorilor din alimentatie, se fixeaza tinte, se tiparesc manuale pentru asistentii si medicii scolari, insa, de-abia iesit pe usa cabinetului medicului din scoala, elevul "se impiedica" de automatul care-i pune la dispozitie racoritoare carbogazoase, cornuri de tot felul, biscuiti cu crema, chipsuri si biscuiti sarati, in timp ce la poarta scolii il asteapta shaorma "cu de toate".

Lucrurile scapa de sub control, insa, mult mai devreme, este de parere medicul de familie Viorel Dumitrescu, parintii fiind primii care pot crea obiceiuri sanatoase si se pot feri, la randul lor, de excese.

"Nu exista medicamente pentru a diminua apetitul copilului"

Cand e evident ca micutul are un exces de greutate, trebuie mai intai exclusa posibilitatea ca la mijloc sa fie o suferinta. Daca s-a exclus oricare alt diagnostic, trebuie umblat, categoric, la obiceiurile parintilor, ale familiei, cand vorbim de copii mici, sau ale adolescentului, care mananca ce nu trebuie si in cantitate mare, nu face miscare etc.

"Cred ca primul si cel mai important lucru de mentionat ar fi acela ca nu exista medicamente pentru a diminua apetitul copilului, sau sunt periculoase.", incearca sa ne lamureasca din start medicul, care analizeaza cauzele care duc la excesul de greutate inca de la varste foarte mici. Pana la 6 luni, copii alaptati exclusiv la san isi iau, de altfel, tot ce au nevoie din laptele de mama, de aceea pentru copiii care din cauze obiective nu pot fi alaptati de mama se recomanda alegerea unei formule de lapte cat mai aproape de cel matern. Bebelusii hraniti ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro