Cum te obliga banca sa iti faci asigurare

Decizia, care se refera la un numar de 315 credite ipotecare acordate de Volksbank Romania, spune, printre altele, ca "sunt abuzive clauzele care stabilesc obligatia imprumutatului de a incheia contractul de asigurare cu o societate de asigurari partenera sau agreata de banca si dreptul bancii de a alege noua societate de asigurari care reinnoieste polita". In cazul de fata, cititorul Economica.net ar fi urmat sa incheie o polita la o valoare a creditului de circa 38.000 de euro, in conditiile in care soldul creditului este de doar 14.000 de euro.

acum 65 luni (24 Jun 2015)

Majoritatea bancilor din Romania cer clientilor sa isi faca asigurare de viata, dar si de locuinta, in cazul imprumuturilor imobiliare.

Orice roman care detine un credit imobiliar stie ca nu are posibilitatea de a alege liber notarul, evaluatorul sau polita de asigurare. In cel mai bun caz, banca pune la dispozitia clientului o lista cu nume de persoane sau companii pe care le denumeste "agreate".Nu de putine ori, respectivele recomandari sunt departe de a fi si cele mai avantajoase pentru client, din punct de vedere financiar.

Un proces colectiv care viza in primul rand dobanzile si comisioanele abuzive a creat un precedent si in ceea ce priveste posibilitatea clientilor de a contesta dreptul bancii de a impune anumite companii de asigurare.

Decizia, care se refera la un numar de 315 credite ipotecare acordate de Volksbank Romania, spune, printre altele, ca "sunt abuzive clauzele care stabilesc obligatia imprumutatului de a incheia contractul de asigurare cu o societate de asigurari partenera sau agreata de banca si dreptul bancii de a alege noua societate de asigurari care reinnoieste polita".

Decizia e cu atat mai interesanta cu cat sentinte anterioare din acelasi dosar s-au transformat in material pentru mii de clienti ai bancilor, care au decis sa dea in judecata institutia de credit de unde se imprumutasera. Mai mult, in tara exista deja mai multe procese in care clienti ai bancilor au contestat dreptul acesteia de a impune un anumit asigurator. Potrivit noii legi a clauzelor abuzive, o asociatie de clienti sau Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) au posibilitatea de a solicita eliminarea din toate contractele comerciale a clauzelor considerate abuzive de o anumita instanta.

Cu alte cuvinte, daca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului este sesizata, ea poate cere sa se elimine din toate contractele de credit posibilitatea ca banca sa aleaga asiguratorul. "Clientul bancii avea o... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro