Cum sunt hartuiti procurorii DNA care ancheteaza marile dosare de coruptie

Cum sunt hartuiti procurorii DNA care ancheteaza marile dosare de coruptie

Sefa Serviciului de combatere a coruptiei in justitie din DNA, procuroarea Florentina Mirica, este cercetata disciplinar de Sectia de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru ca ar fi inserat date clasificate "secret de stat" in rechizitoriul din dosarul "Limuzina". In esenta, ancheta realizata de Mirica a scos la iveala faptul ca fondurile informative ale DIPI (care trebuiau folosite la recompensarea informatorilor sau operatiuni de filaj) erau deturnate si folosite la diverse achizitii (Audi A8 si jacuzzi pentru Gabriel Oprea, telefoane de ultima generatie, uniforme etc) sau mese festive. A cerut judecatorilor declasificarea Plangerea la Inspectia Judicara din CSM impotriva Florentinei Mirica (foto dreapta) a fost facuta in primavara acestui an de fostul ministru de Interne, Petre Toba si de fostul sef al DIPI, comisarul-sef Rares Vaduva. Pe de o parte, Vaduva este acuzat ca a deturnat 13.000 de lei, de la "cheltuieli operative", catre "cheltuieli de protocol".

acum 41 luni (22 Sep 2016)

Sefa Serviciului de combatere a coruptiei in justitie din DNA, procuroarea Florentina Mirica, este cercetata disciplinar de Sectia de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru ca ar fi inserat date clasificate "secret de stat" in rechizitoriul din dosarul "Limuzina". Este vorba de dosarul in care au fost trimisi in judecata pentru abuz in serviciu fostul vicepremier Gabriel Oprea si mai multi ofiteri superiori din Departamentul deInformatii si Protectie Interna (DIPI), serviciul secret al Ministerului de Interne.

In esenta, ancheta realizata de Mirica a scos la iveala faptul ca fondurile informative ale DIPI (care trebuiau folosite la recompensarea informatorilor sau operatiuni de filaj) erau deturnate si folosite la diverse achizitii (Audi A8 si jacuzzi pentru Gabriel Oprea, telefoane de ultima generatie, uniforme etc) sau mese festive.

In rechizitoriu, procuroarea a explicat ca banii erau decontanti in baza unor rapoarte si note justificative, pe care sefii DIPI le-au clasificat ca "secret de stat" pentru a ascunde urmele. A cerut judecatorilor declasificarea

Plangerea la Inspectia Judicara din CSM impotriva Florentinei Mirica (foto dreapta) a fost facuta in primavara acestui an de fostul ministru de Interne, Petre Toba si de fostul sef al DIPI, comisarul-sef Rares Vaduva. Totul a inceput atunci cand procuroarea a cerut la MAI si la DIPI declasificarea rapoartelor de decontare, dar cererea a fost respinsa. Atunci cand l-a trimis in judecata pe Oprea, pe 11 mai 2016, toate aceste rapoarte si actele justificative, dar si alte documente ale DIPI, au fost atasate intr-un volum special de "documente clasificate", la care are acces doar magistratul care solutioneaza dosarul.

Mirica a cerut instantei de judecata sa initieze procedura de declasificare a inscrisurilor esentiale. Ea a aratat instantei ca "refuzul autoritatii emitente de a declasi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro