Cum spionau SUA economia Romaniei prin intermediul CIA in comunism

Cum spionau SUA economia Romaniei prin intermediul CIA in comunism

Spionii raportau la Washington informatii despre metodele aplicate de noua securitate comunista pentru a obtine de la locuitorii din Apuseni informatii cu privire la locurile unde au ascuns aurul, valuta si bijuteriile. Minerii s-au plans de slaba aprovizionare cu mancare, de conditiile de locuit inadecvate, de lipsa unor utilaje miniere, de lipsa lemnului, de necesitatea unor activitati de calificare, erori in organizarea unor competitii si de o politica a muncii ineficienta", scriau reprezentantii CIA in Romania. Un batalion deplasat de la Cluj-Napoca avea datoria sa apere, pe langa inchisoarea de la Aiud, si un pod la Alba Iulia, exploatarile miniere de la Almasu de Sus (Zlatna) si de la Valea Dosului (aur, mercur si uraniu).

acum 76 luni (17 Feb 2018)

Spionii raportau la Washington informatii despre metodele aplicate de noua securitate comunista pentru a obtine de la locuitorii din Apuseni informatii cu privire la locurile unde au ascuns aurul, valuta si bijuteriile. Pana sa isi dea seama de raportarile false, spionii SUA se informau inclusiv din ziarul "Scanteia", unde, inca din primii ani ai dictaturii comuniste, se publicau depasirile productiilor anuale prog Un document datat 17 octombrie 1952, declasificat de CIA, arata interesul americanilor pentru economia Romaniei comuniste, in special pentru exploatarea bauxitei, minereu esential in productia de aluminiu. Informatorii CIA din Romania transmiteau la Washington cantitatile de bauxita extrase in anumite perioade: "In perioada primelor sase luni din 1952, un numar de 1.750 de muncitori au produs aproximativ 22.784 de tone de bauxita", se sustine in documentul care avea ca si subiect "productia de bauxita in Romania". Restul cantitatii de bauxita era obtinut, potrivit CIA, de la exploatarile miniere Vad (6.920 de tone), Baita (5.723 de tone) si Telciu de Jos (1.787 de tone). INFORMATII FALSE PRELUATE DIN PRESA COMUNISTA Un document anterior, clasificat drept "confidential", din 13 noiembrie 1949, informa in legatura cu modul in care intreprinderile romanesti si-au indeplinit planul de productie stabilit la nivelul anului respectiv. Acest mod de raportare falsa s-a dezvoltat ulterior si a devenit o modalitate de mistificare a rezultatelor economice obtinute in "cincinalele" comuniste. Potrivit documentului, Uzina Mecanica din Cugir a raportat ca indeplinit planul de productie in data de 20 octombrie 1949, iar Exploatarea Miniera de la Rosia Montana - zece zile mai tarziu, in 30 octombrie. Fabrica "13 septembrie" din Bucuresti era gata cu planul de productie la 15 septembrie, iar fabrica de bere din Sibiu incheiase productia aferenta anului la 15 octombrie.

Cea mai apropiata data de sfarsitul anului era mentionata ziua de 5 noiembrie, cand au "raportat" ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro