Cum si-au schimbat liderii europeni discursul despre refugiati, de la solidaritate la frontiere securizate cu sarma ghimpata

Cum si-au schimbat liderii europeni discursul despre refugiati, de la solidaritate la frontiere securizate cu sarma ghimpata

> Din nou, liderii europeni vor cauta sa se gaseasca nu o solutie definitiva - este chiar imposibil de presupus ca asa ceva ar fi posibil - ci macar inceputul modest al unei sperante care sa dureze mai mult de multiplele conferinte de presa in care, cum este obiceiul, se va zice ca toata lumea e constienta ca ora e grava si ca asa nu se mai poate. Ceea ce stiu si vecinii din Macedonia care, intr-o scrisoare de 14 pagini adresata zilele trecute mai multor state europene (la care au avut acces colegii de la Euractiv Grecia), solicita in regim de maxima urgenta echipamente civile si militare cum ar fi cele pentru ridicarea de fortificatii sau pentru construirea unei bariere de securitate de 300 Km si a unui noi tabere de refugiati pentru 400 de persoane. Iarasi un raspuns foarte greu de dat pe masura ce situatia se complica atat de tare incat nevoia de a avea cu orice pret un angajament pozitiv al Ankarei ii face pe liderii europeni sa fi deblocat deja o prima transa de 95 milioane de euro din totalul negociat de 3 miliarde de euro si, pe de alta parte, sa fie gata sa faca o serie de concesii multiple, incepand cu o lipsa manifesta de interes pentru situatia incalcarii drepturilor omului de catre regimul Erdogan.

acum 59 luni (6 Mar 2016)

>

Din nou, liderii europeni vor cauta sa se gaseasca nu o solutie definitiva - este chiar imposibil de presupus ca asa ceva ar fi posibil - ci macar inceputul modest al unei sperante care sa dureze mai mult de multiplele conferinte de presa in care, cum este obiceiul, se va zice ca toata lumea e constienta ca ora e grava si ca asa nu se mai poate.

Exact ce se spune din primavara anului trecut, totul insotit de angajamente, documente finale, post-finale si renegociate ca a fi, in fine, cele finale, semnate de sefii de stat si de guvern, dar niciodata aplicate cu taria si in urgenta promise.

Enorm de multe multe vorbe, sute si sute de functionari la Bruxelles si alte multe mii in capitalelele europene producand tone de hartii, analize, planuri, propuneri, previziuni, participand la reuniuni dupa reuniuni in toate institutiile europene pentru a aproba documente consecutive care, cel putin asa s-a promis , trebuiau sa fie tot atatea trepte in "solutia europeana comuna". Asta in conditiile in care se mentine si in acest moment un ritm de intrare de aproape 2.000 de oameni pe zi care intra pe Ruta Balcanica, debarcand in Grecia, adica un total de aproape 140.000 de persoane sosite de la inceputul anului. Din decizia de relocare a 160.000 de persoane, aceea asumata intr-un prim moment de toate statele europene si sustinuta cu un vot majoritar de Parlamentul European, s-a cam ales praful caci iata care era situatia relocarilor reale la data de 3 martie 2015, in statistica oficiala data de Comisia Europeana, combinatia "realizarilor" istorice din schema asumata pe doi ani (prima oara 22.000 de refugiati plus etapa a doua 160.000 refugiati).

In teren, situatia se degradeaza in ritm exponential caci, dincolo de vorbele frumoase si angajamentele in conferinta de presa, discutiile care se poarta in aceste ore sunt de o cu totul alta natura.

Pe de o parte, incercarea realmente disperata a institutiilor de la Bruxelles de a ev... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro