Cum si-au oranduit sasii viata in Ardeal. "Barbatul si femeia impart fericirea si nenorocirea, dragostea si suferinta"
De asemenea, sotul sau sotia care se afla in strainatate trebuie sa asteapte vesti timp de sapte ani si sa nu aiba alte relatii: "Atata timp cat exista stiri sigure, ca sotul aflat in strainatate traieste, celalalt nu se poate casatori cu altul. Daca nu se aude nimic despre el si este nesigur ca mai traieste sau nu, sotul aflat in tara sa se comporte timp de sapte ani corect si sa astepte, iar dupa aceea se poate duce fara pedeapsa la un alt barbat".
Sistemul de alegeri era statuat prin documentul din secolul al XVI-lea: "Anual, dupa Craciun, prin alegeri generale si libere cu participarea tuturor vor fi alesi un numar de jurati. Asa se va cadea sa se aleaga persoane capabile si utile pentru comunitate, care dupa scurgerea anului, vor fi obligate sa dea socoteala despre activitatea desfasurata in fata onoratului consiliu". Insa nu toti se puteau casatori: "Persoane care traiesc impreuna cu parintii si copii, ambele rude de sange sau provenind din adevarata cumnatie, nu se pot lua in casatorie. "In viata si societatea omeneasca nu exista o fericire mai mare decat barbatul si femeia, dupa ce s-au casatorit potrivit legii, impart impreuna fericirea si nenorocirea, dragostea si suferinta.
De asemenea, sotul sau sotia care se afla in strainatate trebuie sa asteapte vesti timp de sapte ani si sa nu aiba alte relatii: "Atata timp cat exista stiri sigure, ca sotul aflat in strainatate traieste, celalalt nu se poate casatori cu altul. Daca nu se aude nimic despre el si este nesigur ca mai traieste sau nu, sotul aflat in tara sa se comporte timp de sapte ani corect si sa astepte, iar dupa aceea se poate duce fara pedeapsa la un alt barbat". "Pe o simpla banuiala sa nu fie nimeni condamnat" Judecatile erau de doua feluri: extraordinare in care se poate aplica pedeapsa cu moartea si ordinare, care privesc onoarea si se sanctioneaza cu pedepse corporale sau expulzarea. "Ele sunt numite publice pentru ca adesea este lasat si i se permite oricui din popor [participarea] la executia ca si la indeplinirea si procesul lor; astfel de procese sunt cele de lesmajestate, adulterul si orice fel de prostitutie randuita de Legea Iulia de Majestatis; Pentru ca este util si necesar ca pacatul savarsit cu vina sa fie scos la lumina, pedepsit si starpit. Pe o presupunere sau banuiala sa nu se judece si sa nu fie cei absenti condamnati pentru fapte (penale); pentru ca este mai bine ca fapta sa ramana un timp nepedepsita decat c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro