Cum si-au construit faimosii negustori de vinuri din Rusia o biserica a lor in Romania

Cum si-au construit faimosii negustori de vinuri din Rusia o biserica a lor in Romania

Un monument istoric din Vrancea de maxima importanta, clasat in patrimoniul national, dar aflat in stare de ruina, Biserica ''Sfintii Apostoli Petru si Pavel", cunoscuta in orasul Odobesti drept biserica Cazaclii, va fi restaurata pentru a intra in circuitul public. Abandonata de parohieni si Episcopie dupa al Doilea Razboi Mondial, propusa spre a fi demolata de fosta conducere a Episcopiei, biserica aflata in ruina de mai bine de jumatate de secol a fost preluata de Primaria Odobesti in 2007.

acum 52 luni (8 Mar 2018)

Un monument istoric din Vrancea de maxima importanta, clasat in patrimoniul national, dar aflat in stare de ruina, Biserica ''Sfintii Apostoli Petru si Pavel", cunoscuta in orasul Odobesti drept biserica Cazaclii, va fi restaurata pentru a intra in circuitul public.

Constructia are o poveste interesanta, care dateaza de mai bine de doua secole si jumatate.

In anul 1777, negustorii cazaclii, nume sub care erau cunoscuti intre secolul al XVII-lea si al XIX-lea drept cei mai faimosi negustori de vinuri moldovenesti din Rusia, au ridicat o biserica la Odobesti. In timp, multi dintre ei si-au cumparat pamanturi in orasul dintre vii, in zona de jos a Odobestiului, si pentru ca jumatate de an, din primavara pana in toamna, locuiau in oras, au decis sa construiasca o biserica, pentru sufletul lor, pentru a se inchina si ruga pe graiul lor, fie in ruseste, fie in greceste, fie in romaneste

In fata bisericii ''Sfintii Apostoli Petru si Pavel", negustorii cazaclii stabileau pretul vinului pentru intreaga Europa de Est.

"Biserica a fost ridicata de negustorii cazaclii, sintagma sub care gasim pe toti negustorii de vinuri din acest colt de Europa si care aveau sediul breslei in Tara Cazaceasca, la Nejin, dincolo de Kiev.

Asa se face ca spre jumatatea secolului al XIX-lea, negustorii au inceput sa paraseasca orasul, viile si biserica, lacasul de cult fiind preluat de parohiile din zona.

Biserica se inscrie ca tip de arhitectura in categoria lacasurilor cu plan drept, avand pronaos si naos, despartite printr-un perete, ce are trei deschideri acoperite cu arce trilobate iar la rasarit un altar usor decrosat, poligonal, cu cinci laturi.

Acoperirea bisericii s-a realizat cu sarpanta simpla de lemn si invelitoare din sita. Biserica a fost finisata cu tencuieli de var atat la interior cat si la exterior, nu a avut pictura sau... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro