Cum si-a castigat Ramnicu Valcea supranumele de "capitala tipografilor". Istoria cartilor rare si scumpe

Cum si-a castigat Ramnicu Valcea supranumele de

Tipografia de la Ramnic a insemnat un focar de iradiere a culturii scrise nu numai pentru romani, si pentru vecinii de la sud-vest, care ii acorda un loc de prim rang in istoria culturii si literaturii sarbe, relevand sprijinul primit in vremuri de restriste din partea poporului nostru. Antologhion, Ramnic, 1705, Foto: Arhiva personala, Florin Epure "Motivul pentru care oamenii s-au lasat stapaniti de rautate: lipsa de cultura" In lucrarea "Invatatura pe scurt pentru taina pocaintei" Antim Ivireanul considera ca motivele pentru care oamenii s-au inrobit pacatului si s-au lasat stapaniti de rautate trebuie cautate in lipsa lor de cultura: "Nu aflu alta pricina fara numai neinvatatura si neslovenirea, pentru ca nu iubim sa cetim si sa invatam carte, nici sa auzim macar pe dascalii care ne invata cuvantul lui Dumnezeu (...) ca omul carele nu stie sa citeasca Sfanta Scriptura si cartile besericii noastre si sfintele pravile (...) sa asamana cu dobitoacele cele necuvantarete carele nu stiu ce fac, de vreme ce n-au minte.

acum 69 luni (8 Jan 2018)

Tipografia de la Ramnic a insemnat un focar de iradiere a culturii scrise nu numai pentru romani, si pentru vecinii de la sud-vest, care ii acorda un loc de prim rang in istoria culturii si literaturii sarbe, relevand sprijinul primit in vremuri de restriste din partea poporului nostru. Acest lucru s-a petrecut odata cu venirea pe scaunul eparhial de la Ramnic a luminatului ierarh Antim Ivireanul si a continuarii tiparirii de carte de catre episcopii care ii vor urma pe scaunul vladicesc", aflam de la prof. Viitor mitropolit, descoperit la Constantinopol de Constantin Brancoveanu Despre cel care purtase numele de Andrei, inainte de calugarie, stim ca s-a nascut prin 1660 in Iviria (Georgia), ca fiu al lui Ioan si al Mariei. Rapit la varsta de saseprezece ani de catre turci si dus la Constantinopol, a fost vandut ca sclav, unde prin destoinicia sa invata mestesugul imprimeriei, limba turca, greaca, araba, acest fapt aducandu-i libertatea.Talentatul tanar a fost descoperit, in capitala imperiului otoman, chiar de catre domnul Tarii Romanesti Constantin Basarab Brancoveanu.

Secretarul florentin Antonio Maria del Chiaro ne spune ca detinea, pe langa arta tiparului, si sculptura, pictura, gravura in lemn si broderia. Antim Ivireanul, Mitropolitul Tarii Romanesti, tabloul votiv de la Schitul Fedelesoiu - Valcea, Foto: Arhiva personala, Florin Epure "Nici in visul mieu nu mi-am inchipuit sa ma fac arhiereu" De la Snagov se va intoarce la Bucuresti, unde, timp de patru ani, scoate alte 15 carti.

Despre aceasta alegere, Antim avea sa marturiseasca sapte ani mai tarziu ca: "La Episcopia Ramnicului puiu martur pe Dumnezeu, care cunoaste ascunzisurile inimii, ca nici in visul mieu nu mi-am inchipuit sa ma fac arhiereu, cunoscandu-ma pe mine mai pacatos si mai nevrednic decat toti oamenii pamantului". Cu utilajul tipografic de la Snagov, a inceput la Ramnic o frumoasa poveste Vladica Antim a luat cu sine o parte din utilajul tipografic de la Sna... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro