Cum si-a batut joc Nicolae Ceausescu de marea atleta Viorica Viscopoleanu

Cum si-a batut joc Nicolae Ceausescu de marea atleta Viorica Viscopoleanu

La Jocurile Olimpice din1968, Viorica Viscopoleanu a cucerit nu numai medalia de aur la saritura in lungime, dar a stabilit si un record mondial. Ambitioasa, a avut curajul sa participe la un concurs atletic, la scoala, desi nu cantarea mai mult de 47 de kilograme. Talentata, a concurat nu numai la lungime, ci si in probele de garduri, la stafeta, dar si la pentatlon.

acum 76 luni (29 Apr 2016)

La Jocurile Olimpice din1968, Viorica Viscopoleanu a cucerit nu numai medalia de aur la saritura in lungime, dar a stabilit si un record mondial. O performanta superioara cu 55 de centimetri celei precedente si care avea sa fie doborata abia in 1991, de catre Mike Powell.

Concurand in aceeasi proba de lungime, stelista a reusit din prima incercare 6,82 metri, ameliorand recordul mondial detinut de britanica Mary Rand (6,76 m). Datorita acestui rezultat, romanca a cucerit medalia de aur, terminand concursul cu un avans de 14 centimetri fata de Susan Sherwood. "M-am accidentat in Mexic, exact cu o saptamana inainte de calificari. Ma gandeam ca nu o sa pot sa concurez, dupa atatia ani de sacrificii. Inainte de a merge la cabinetul medical, la tratament, am vazut o masina cu numarul 647. Cu patru ani inainte, la Tokyo, ea se clasase pe locul 5, ratand medalia de bronz pentru numai opt centimetri. In 1968, atleta de la Steaua era deja o sportiva consacrata, devenind insa cunoscuta sub numele ei de fata, Belmega. Ambitioasa, a avut curajul sa participe la un concurs atletic, la scoala, desi nu cantarea mai mult de 47 de kilograme. "Cum pot eu sa te inscriu in concurs cand pe tine te da vantul da jos?!", i-a spus, in gluma, profesoara Grozescu atunci cand Viorica s-a incumetat sa se inscrie. A castigat alergarea si a fost remarcata de antrenorul Ion Vintila. Legitimata mai intai la Flamura Rosie, a trecut mai apoi pe la CFR Cluj, Rapid si, in cele din urma, a ajuns la Steaua. Talentata, a concurat nu numai la lungime, ci si in probele de garduri, la stafeta, dar si la pentatlon. Cele mai bune rezultate le-a obtinut insa in prima proba, mai ales in perioada in care a fost antrenata de Octavian Viscopoleanu, cel care i-a devenit si sot. In afara titlului olimpic din 1968, are in palmares un "argint" la Campionatul European in aer liber din 1969, un titlu european in sala (1970), precum si trei medalii de bronz (1967, 1968 si 1971). "Mi-au p... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro