Cum se trateaza romanii de raceala si gripa. Multi au inteles ca nu trebuie sa apeleze la antibiotice cand sunt raciti

Cum se trateaza romanii de raceala si gripa. Multi au inteles ca nu trebuie sa apeleze la antibiotice cand sunt raciti

Ileana Efrim, medic de familie, membru in Societatea Nationala de Medicina Familiei, apreciaza ca: "Romanii au inceput sa isi schimbe conduita cu privire la tratamentul bolilor de sezon: cauta informatii din surse de incredere si nu mai apeleaza la antibiotice la primele semne de raceala si gripa. Raceala debuteaza cu stari de oboseala, stranut, dureri de cap si dureri in gat, urmate de cresterea consistenta a mucozitatii nazale si modificari de culoare a pielii, care capata un aspect palid.

acum 63 luni (16 Nov 2015)

La fel, o treime din romani aleg sa tina bolile la distanta prin suplimente alimentare, arata un studiu national realizat la cererea Societatii Nationale de Medicina Familiei, pe un esantion de 3.018 respondenti de peste 18 ani, in perioada 7-14 septembrie 2015.

Atunci cand nu sunt ocoliti de viroze, 63% dintre romani apeleaza la pastile impotriva racelii si gripei, in combinatie cu ceaiuri calde.

Doar patru din zece romani merg la medicul de familie, si asta doar in cazul in care simptomele racelii sau gripei nu cedeaza. De asemenea, doar trei din zece parinti merg cu copilul la medic de la primele simptome de boala, mai arata studiul. Ileana Efrim, medic de familie, membru in Societatea Nationala de Medicina Familiei, apreciaza ca:

"Romanii au inceput sa isi schimbe conduita cu privire la tratamentul bolilor de sezon: cauta informatii din surse de incredere si nu mai apeleaza la antibiotice la primele semne de raceala si gripa. In schimb, combinatiile de substante active pot fi eficace in tratarea acestor viroze, contribuind la ameliorarea durerii de cap, durerilor musculare, febrei, durerii in gat, congestiei nazale sau a sinusurilor".

Diferenta dintre raceala si gripa

Desi, la prima vedere, raceala si gripa au manifestari comune, fiecare are particularitati care le diferentiaza, astfel incat pacientul poate lua din timp masurile corecte de combatere si diminuare a simptomelor.

Principala diferenta dintre raceala si gripa este aceea ca raceala are o durata mai scurta si este mai putin agresiva decat gripa, care are o manifestare mai lunga si poate afecta sever organismul.

Raceala debuteaza cu stari de oboseala, stranut, dureri de cap si dureri in gat, urmate de cresterea consistenta a mucozitatii nazale si modificari de culoare a pielii, care capata un aspect palid.

Gripa debuteaza brusc si violent, cu febra inalta (39-40?C), frisoane, stare generala de rau si dureri puter... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro