Cum se trateaza fobia de pasari. Paradoxal, terapia "prin expunere" este cel mai eficient remediu recomandat

Cum se trateaza fobia de pasari. Paradoxal, terapia

Concret, ornitofobia - sau teama de pasari - se manifesta prin reactia de frica sau panica pe care oamenii o simt atunci cand stau in preajma pasarilor sau se gandesc la ele. Unii oameni refuza sa manance in locurile in care sunt pasari prezente, de teama sa nu le fie furata mancarea "Sunt oameni carora le este frica de pasarile impaiate de la muzee sau pur si simplu de imagini si filmari cu diferite pasari.

acum 77 luni (14 Nov 2017)

Concret, ornitofobia - sau teama de pasari - se manifesta prin reactia de frica sau panica pe care oamenii o simt atunci cand stau in preajma pasarilor sau se gandesc la ele. Dupa cum spune psihologul Andreea Voiculescu, "copiii pot incepe sa simta fobie fata de pasari daca au fost atacati la un moment dat de pasari pradatoare. Ornitofobia poate fi declansata si de folclor sau de filmele ce portretizeaza pasarile intr-o lumina nefavorabila, asemanandu-le inclusiv cu masinarii de ucis. In majoritatea cazurilor, fobia fata de pasari trece de la sine in timp". Unii oameni refuza sa manance in locurile in care sunt pasari prezente, de teama sa nu le fie furata mancarea "Sunt oameni carora le este frica de pasarile impaiate de la muzee sau pur si simplu de imagini si filmari cu diferite pasari.

In ceea ce priveste ornitofobia mai usoara, este recomandat ca pacientii apeleze la terapia prin expunere, adica sa se confrunte cu ceea ce ii face sa se teama cel mai tare. Primul pas ar fi ca pacientul sa spuna cu glas tare numele pasarilor care il sperie, sa si le imagineze, apoi sa incerce sa priveasca la imagini sau la clipuri video cu aceastea pentru ca, in final, sa se apropie in realitate de astfel de exemplare. Se recomanda de asemenea ca persoana care are fobie de pasari sa noteze pe un caietel ce il sperie cel mai tare la pasari, episoade cu pasari care i-au ramas in memorie, fie ele reale sau nu si, cel mai important, momentele in care contactul cu pasarile nu a fost unul negativ", mai spune Andreea Voiculescu. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro