Cum se trateaza adecvat problema polipilor. Medic ORL: "Indicatia si operatia nu se fac de pe o zi pe alta"

Cum se trateaza adecvat problema polipilor. Medic ORL:

Trei-patru episoade de raceala intr-un sezon rece sunt absolut normale, spun specialistii, doar ca sunt parinti care nici nu l-au tratat bine pe cel mic, pentru ca apare brusc o noua viroza, o otita seroasa, o amigdalita etc. La amigdalectomie se poate de asemenea ajunge, dupa indepartarea vegetatiilor, "cand se dovedeste prin mijloace medicale moderne ca sunt factor de infectie sau cand sunt atat de mari incat si ele, la randul lor, dau tulburari de respiratie", ne lamureste specialistul. A fost o vreme, in anii '60-'70, in care se opera relativ usor, dar astazi se fac investigatii multiple, operatia la copii se realizeaza cu anestezie generala, indicatia si operatia nu se fac de pe o zi pe alta.

acum 32 luni (13 Jun 2017)

Trei-patru episoade de raceala intr-un sezon rece sunt absolut normale, spun specialistii, doar ca sunt parinti care nici nu l-au tratat bine pe cel mic, pentru ca apare brusc o noua viroza, o otita seroasa, o amigdalita etc.

Decizia ar trebui sa apartina exclusiv medicului specialist, spune medicul cu specialitatea ORL Liana Moisa, chiar daca medicul de familie si medicul pediatru le sunt, de obicei, mai aproape parintilor. O amigdala asemanatoare cu amigdalele palatine si cu amigdala de la baza limbii, toate formand cercul limfatic al lui Waldeyer, numit asa dupa anatomistul care l-a descris. Aceste vegetatii adenoide se inflameaza si se infecteaza repetitiv si creeaza obstructie nazala cvasi-permanenta prin marimea lor. In afara de obstructia nazala pot cauza si tulburari de auz. Daca vegetatiile sunt prea mari, obstrueaza aceste orificii, urechea nu se aeriseste bine, se produce asa-numita otita seroasa cu tulburari de auz la copii. Daca avem pe de o parte infectarea acestor vegetatii, iar pe de alta parte tulburarile de auz, se poate pune indicatia operatorie. (...) Daca are otita seroasa, respira numai pe gura si are multiple infectii intercurente este bine sa se puna indicatia operatorie", spune medicul.

Ce probleme determina vegetatiile adenoide

Un copil care se confrunta cu astfel de probleme are foarte mult de suferit, ne lamureste medicul. Creierul nu se oxigeneaza bine, iar respiratia pe nas este esentiala pentru purificarea aerului care intra in plamani si pentru incalzirea lui. De exemplu, aerul inspirat pe nas la 0 grade Celsius ajunge in gat si in plamani la 36 de grade si purificat 80%, pentru ca nasul are niste filtre, acei cili care opresc impuritatile si microbii", ne lamureste medicul. Amigdalele se inflameaza mai des, se maresc, prin urmare decizia de a opera "polipii" devine necesara. "La un copil este mai bine sa scoti vegetatiile daca sunt probleme si sa urmaresti... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro