Cum se sting rand pe rand comunitatile odinioara prospere ale Romaniei. "Satul mai prinde viata doar de sarbatori"

Cum se sting rand pe rand comunitatile odinioara prospere ale Romaniei.

Scoala s-a desfiintat Conform Directiei de Statistica Mehedinti, la recensamantul efectuat in 2011, populatia comunei Ciresu se ridica la 572 de locuitori, in scadere fata de recensamantul anterior din 2002, cand se inregistrau 783 de locuitori. E trist ca satul mai prinde viata doar de sarbatori, in mod special de Craciun si primavara, de Pasti, cand mai trage tineretul aici, vin la parinti, la bunici", spune femeia.

acum 37 luni (29 May 2018)

GALERIE FOTO

La Negrusa, un sat apartinator comunei mehedintene Ciresu, traiesc acum aproximativ 120 de persoane, majoritatea batrani. Tinerii au luat drumul strainatatii pentru un loc de munca bine platit, iar prin sat mai ajung doar de sarbatori la parinti ori bunici. Mostenitorii nu se indura sa le vanda, dar nici nu mai au timp sa ajunga in sat sa dea o mana de var ori sa bata un cui in poarta care sta sa cada.

Scoala s-a desfiintat

Conform Directiei de Statistica Mehedinti, la recensamantul efectuat in 2011, populatia comunei Ciresu se ridica la 572 de locuitori, in scadere fata de recensamantul anterior din 2002, cand se inregistrau 783 de locuitori. Nici nu este de mirare fiindca numai 17 copii mai aduna microbuzul scolar de pe ulitele satului ca sa-i duca la scoala din Ciresu. In plus, la Ciresu, elevii primesc o masa calda datorita sponsorizarii unei familii de suedezi, asa ca parintii au fost de acord. Invatatoarea Luminita Simona Vitel vine tocmai de la Bahna pentru a-i invata carte pe elevii de la scoala din Ciresu.

"Copiii de la munte sunt cuminti, respectuosi, silitori, dornici de a cunoaste cat mai mult, iti absorb toate cuvintele si pentru ei profesorul este sfant. Mi-e drag de ei", spune dascalul, in clasa caruia sunt copii de toate vastele.

Viata la tara

Din cei 17 copii, 11, adica 3 fete si 8 baieti, sunt ai lui Aurel Mihutescu (37 de ani), un tanar care a ales sa ramana in sat, chiar daca duce o viata la limita saraciei. "Nu mi-am putut gasi un loc de munca pentru ca am probleme de sanatate, cu vederea. Am o pensie de handicap si mai muncesc prin sat, ne descurcam cum se poate, nu cum se vrea.

"Sunt fericita ori de cate ori vin aici"

La cateva case mai sus de Aurel, o gasim in fata casei pe Elena Stoichina (56 de ani). Locuieste la Baile Herculane, dar ori de cate o... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro