Cum se repartizeaza mandatele in viitorul Parlament

Cum se repartizeaza mandatele in viitorul Parlament

Potrivit unei simulari facuta de Agentia de Rating Politic, viitorul Parlament va avea 464 de alesi, dintre care 328 de deputati si 136 de senatori, cu 124 mai putini parlamentari decat actualul Legislativ. PNL + USR + PMP < PSD La Camera Deputatilor, PSD va avea 155 de deputati dintr-un total de 328, cu zece mai putini decat majoritatea asigurata de 164 de alesi.

acum 52 luni (14 Dec 2016)

Potrivit unei simulari facuta de Agentia de Rating Politic, viitorul Parlament va avea 464 de alesi, dintre care 328 de deputati si 136 de senatori, cu 124 mai putini parlamentari decat actualul Legislativ. Majoritatea necesara pentru sustinerea Guvernului si pentru adoptarea legilor organice va fi asigurata in actualul mandat al Parlamentului de 233 de parlamentari, adica de 50% plus 1 din cei 464 de alesi.

In urma rezultatelor obtinute la scrutinul de duminica, PSD va avea cel mai mare numar de mandate, care insumeaza 47,8% din numarul total al lor. Cu cei 222 de parlamentari, PSD pleaca avantajat in negocierile pentru formarea unei majoritati parlamentare, mai avand nevoie de doar 11 alesi pentru a asigura voturile necesare pentru investirea viitorului Guvern.

De partea cealalta, PNL care, in ciuda scorului mic obtinut la alegeri, isi conserva pozitia de a doua forta parlamentara, va avea doar 99 de mandate. USR, al treilea partid parlamentar ca numar de mandate, se va baza pe voturile a 43 de deputati si senatori. UDMR va avea 30 de parlamentari, in timp ce ALDE, potentialul partener de guvernare al PSD, va detine 28 de alesi, iar PMP 26 de mandate.

PNL + USR + PMP < PSD

La Camera Deputatilor, PSD va avea 155 de deputati dintr-un total de 328, cu zece mai putini decat majoritatea asigurata de 164 de alesi. PSD a anuntat ca va forma Guvernul cu partenerii lor de la ALDE si ca sunt deschisi sa discute cu reprezentantii UDMR pentru o majoritate parlamentara consolidata in Parlament. Daca la aceste voturi se mai adauga si cele 21 ale UDMR, un eventual Executiv format in jurul PSD se va bucura de o stabilitate politica greu de clintit.

De partea cealalta, in urma redistribuirii mandatelor, partidele care vor fi, cel mai probabil, in Opozitie nu reusesc sa egaleze impreuna numarul de mandate ale PSD. PNL se va sprijini pe voturile a 69 de deputati, USR va avea 30 de mandate, iar PMP ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro