Cum se prepara vechea si delicioasa mancare romaneasca "tasche cu pegmez"
Chiar daca ne caznim, de ani buni, sa importam tot felul de retete sofisticate de pe la altii, in bucataria romaneasca exista numeroase si extraordinare rezerve de creativitate. Un astfel de exemplu este celebrul (in Banat si Crisana) desert "tasche cu pegmez", cunoscut bine de tot si prin Maramures, sub numele de "taste cu plimez", dar ajuns si prin Ardealul de est si prin nordul Moldovei, sub denumiri care mai de care mai stalcite.
Chiar daca ne caznim, de ani buni, sa importam tot felul de retete sofisticate de pe la altii, in bucataria romaneasca exista numeroase si extraordinare rezerve de creativitate. Trebuie doar sa privim putin catre trecut, catre ceea ce gateau bunicile noastre, prilej cu care vom descoperi ca multe dintre cele ni se par mirabile prin gastronomia franceza sau italiana exista de secole chiar aici, sub nasul nostru.
Un astfel de exemplu este celebrul (in Banat si Crisana) desert "tasche cu pegmez", cunoscut bine de tot si prin Maramures, sub numele de "taste cu plimez", dar ajuns si prin Ardealul de est si prin nordul Moldovei, sub denumiri care mai de care mai stalcite. Cat priveste pegmezul (sau plimezul), originea cuvantului nu-i prea clara, insa sub acest nume este cunoscut in Ardeal gemul din prune rascoapte, facut fara zahar, dar fiert ore in sir pana cand devine mai mult dulceata decat magiun, cu o consistenta deosebita, ca de-abia se desprinde din lingura.
Dar sa trecem la delicoasa reteta de tasche cu pegmez, care in anumite parti ale ei seamana destul de bine cu cea a mult mai cunoscutilor coltunasi. Ingrediente
Dupa cum poate ca v-ati dat seama, reteta are trei parti esentiale: umplutura, aluatul si un soi din finisaj care da preparatului un farmec aparte, dar si contribuie destul de mult la gustul final.
Pentru aluat aveti nevoie de:
- 2 oua (daca-s de la gaini de tara, e si mai bine, doar ca este foarte posbil sa abeti nevoie de un ou in plus);
- 200 de grame de faina (plus-minus o lingura, caci consistenta taschelor e capricioasa);
- sare (dupa gust, dar nu mai mult de un praf).
Pentru umplutura va trebuie pegmez, care este, cum spuneam, un gem consistent de prune (dar poate fi si din caise, visine sau macese).
Deloc lipsit de importanta este finisajul desertului, la care sunt necesare... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro