Cum se prepara melomacarona, prajitura-delicatesa "furata" de bucatarii romani de la manastirile grecesti

Cum se prepara melomacarona, prajitura-delicatesa

Tocmai de aceea, vom prezenta reteta in ambele ipostaze (pornind de la varianta prezentata publicului de catre prezbitera Garoafa Coman, in volumul "Mancaruri si dulciuri de post" - Editura Bizantina, 1994), caci, la urma urmelor, conteaza gustul, nu cutumele ce tin de cu totul alte lucruri decat de gastronomie.

acum 43 luni (13 Sep 2016)

Daca intrebi o suta de romani ce inseamna melomacarona, este greu de crezut ca vei gasi trei-patru care sa stie. Nu de alta, dar termenul este un soi de arhaism, iar sonoritatea denumirii este departe de a sugera (ca-n multe alte cazuri) definitia cuvantului, caci, imprumutat fiind din partile sudice ale Europei, mai exact din stravechea Elada, acesta are intelesuri ce nu se regasesc in limba romana.

Ei bine, melomacarona (sau melomakarona, in varianta originala) nu are legatura nici cu vreo melodie, nici cu melosul si, destul de surprinzator (data fiind a doua parte a cuvantului), nu are nicio tangenta cu macaroanele omniprezente in peninsula italica.

De fapt, aveam de-a face cu o mancare traditionala greceasca - in esenta un desert - adus pe aceste meleaguri la fel cum au ajuns si retetele pentru sarmale, baclava sau musaca: pe nebanuite, subtil, de am ajuns sa credem ca noi le-am fi inventat si le stim de cand lumea si pamantul. Astfel, daca in manastirile din sud este o gustare de post, prin partile Dobrogei si pe la Dunarea de Jos a fost adaptat la traditiile locale, capatand in el ingrediente precum untul, mierea, smantana sau laptele.

Tocmai de aceea, vom prezenta reteta in ambele ipostaze (pornind de la varianta prezentata publicului de catre prezbitera Garoafa Coman, in volumul "Mancaruri si dulciuri de post" - Editura Bizantina, 1994), caci, la urma urmelor, conteaza gustul, nu cutumele ce tin de cu totul alte lucruri decat de gastronomie. Ingrediente

Desi reteta originala e in cesti, lingurite, polonice si alte unitati de masura mai putin obisnuite, am "tradus" totul si in sistemul international de masurare, adica in grame si mililitri, pentru ca tot poporul sa priceapa de-a fir a par cum se pregatesc ingredientele minunatei intocmeli culinare. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro