Cum se prepara cea mai delicioasa zacusca de vinete: ponturi pentru o reteta ca la bunica
Pentru o portie de zacusca avem nevoie de: 3 kg de vinete potrivite, cu coaja neagra si lucioasa, 2 kg de ardei capia sau gogosari, 1 kg de ceapa alba, 1 litru de bulion de rosii cu consistenta normala, 500 de ml de ulei, 3-4 foi de dafin, 1 lingurita de sare, 1 lingurita de piper boabe sau macinat.
Pentru o portie de zacusca avem nevoie de: 3 kg de vinete potrivite, cu coaja neagra si lucioasa, 2 kg de ardei capia sau gogosari, 1 kg de ceapa alba, 1 litru de bulion de rosii cu consistenta normala, 500 de ml de ulei, 3-4 foi de dafin, 1 lingurita de sare, 1 lingurita de piper boabe sau macinat.
Reteta de zacusca de vinete
"Legumele alese trebuie sa fie cat mai proaspete si, daca se poate, sa fie cumparate direct de la tarani. Vinetele se coc, ar fi de preferat, pe plita de la soba, Dupa ce sunt coapte, se iau de pe foc, se pun intr-o cratita unde se presara sare peste ele. Se lasa asa, undeva la 10 minute, dupa care se curata, se lasa la scurs si se toaca. Daca sunt copti, se curata, se lasa la scurs si se toaca, iar daca alegem sa fie cruzi, se curata de cotor si se toaca prin masina de tocat. Fie o curatam si o dam prin masina de tocat, fie o curatam de foi, si o punem la fiert dupa care o tocam. Se lasa sa fiarba pana ce uleiul iese la suprafata, dupa care se adauga vinetele. Cu o jumatate de ora in inainte sa fie gata, se adauga sucul sau pasta de rosii.
In tot acest timp, trebuie sa aveti mare grija sa nu se prinda, iar pentru aceasta este indicat sa se foloseasca o oala antiaderenta cu fund dublu, ca sa nu aveti zacusca afumata.
Cum se sterilizeaza conserva
"Cand zacusca este gata se toarna in borcane, dupa care se pune la dunstulit, pe soba sau in cuptor. Apoi se lasa borcanele la caldura peste noapte, iar cand cuptorul se raceste putin aceastea se pot acoperi cu un prosop. Se pun la cuptor sau pe soba pana fierbe apa, dupa care se lasa cam doua ore", a mai precizat Maria Popa.
Bine de stiut
Cine doreste sa pregateasca o zacusca delicioasa trebuie sa stie ca gogosarii sunt mai carnosi si mai dulci, astfel ca dau un gust mai bun preparatului, se pot pune si cativa morcovi pentru o zacusca mai dulce, iar la final, foile de dafin se scot, deoarece daca sunt lasate pot ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro