Cum se prepara acasa unguentul si alifia de galbenele. Lista multiplelor calitati terapeutice ale plantei
Iata doua retete recomandate de Elena Badea: "Unguentul de galbenele se prepara din sapte linguri de unt, trei linguri de flori proaspete marunt tocate si cate o lingurita de miere zaharisita si ceara de albine. "Se incalzesc bine 100 grame de untura de porc, peste care se adauga 25 g de flori proaspete de galbenele iar apoi se lasa sa prajeasca compozitia la foc mic.
Flavonoidele, carotenoizii, uleiurile eterice, substantele amare, saponozidele si alcoolii triterpenici, steroli, acizi polifenolcarboxilici derivati, rasinile, mucilagiile si vitamina C sunt substante active ce fac din galbenele o planta cu actiune imunostimulatoare, antiinflamatoare, decongestiva, antiseptica, hipolipemianta, coleretica, spermicida, oestrogenica, antimicrobiana, cicatrizanta, toate dincolo de capacitatea sa recunoscuta de reglare a functiei biliare. Iata doua retete recomandate de Elena Badea: "Unguentul de galbenele se prepara din sapte linguri de unt, trei linguri de flori proaspete marunt tocate si cate o lingurita de miere zaharisita si ceara de albine. Se pune intr-un vas, la foc mic, untul si se lasa pana devine lichid, dupa care se adauga cele doua linguri de planta fin tocata, mierea si ceara. Se lasa pe foc zece minute, in timp ce se amesteca pana la dizolvarea completa, dupa care se ia vasul de pe foc si se lasa sa se raceasca. Se filtreaza cat este cald printr-o strecuratoare si se toarna in recipiente de sticla, ce se pastreaza inchise, pana la trei luni", precizeaza Elena Badea. Crema de galbenele este utila inclusiv pentru recapatarea pigmentatiei normale, dupa contactul cu substante chimice sau cu radiatii, care provoaca aparitia unor pete pe piele, caz in care se aplica de doua ori pe zi. "Se incalzesc bine 100 grame de untura de porc, peste care se adauga 25 g de flori proaspete de galbenele iar apoi se lasa sa prajeasca compozitia la foc mic. Se ia vasul de pe foc si se lasa sa stea asa pana a doua zi cand se incalzeste din nou amestecul. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro