Cum se practica medicina impreuna cu magia. Numele nou-nascutului era scrijelit pe un os si ingropat in loc secret
Frica de spiritele malefice si dorinta de a inventa metode pentru alungarea acestora a condus la crearea atat de cunoscutelor masti populare romanesti, dar si a mastilor rituale africane, ca sa nu mai vorbim de complicatele tatuaje ale maorilor, mentioneaza Mihaela Opris in cartea ei. Samanii, dar si vrajitorii aveau o extrem de buna cunoastere a plantelor medicinale, pe care le foloseau in diverse scopuri, pornind de la licori de farmece si dragoste, bauturi de cult si pana la talismane si chiar otravuri, se concluzioneaza in lucrarea "Milenarele intamplari ale plantelor medicinale".
Cu mii de ani in urma, fenomenele naturale erau atribuite exclusiv fortelor supranaturale. Pentru a obtine o minima protectie fata de ceea ce nu intelegeau, oamenii de atunci au inventat o suma de tehnici pentru a comunica cu mediul inconjurator, ce a fost numita magie, scrie Mihaela Opris in cartea "Milenarele intamplari ale plantelor medicinale", aparuta in 1990 la editura Albatros.
Initial, la aceste ritualuri participa intregul trib, dar ulterior a fost desemnata o persoana anume, care sa se ocupe de aceasta sarcina. La romani, este vorba de vraci, in timp ce la alte popoare ei se numeau vrajitori sau samani, consemneaza Mihaela Opris. Comunitatile din acele vremuri au inventat tot soiul de practici de exorcizare, dar si ritualuri pentru pacalirea sau chiar intimidarea duhurilor rele, se mentioneaza in cartea "Milenarele intamplari ale plantelor medicinale".
In Australia de pilda aborigenii obisnuiesc si astazi ca la nasterea unui copil sa ii scrijeleasca adevaratul nume pe un os sau o bucata de lemn, care este apoi ascunsa intr-un loc secret. La urechea unei persoane lovite de boala era scuturata cu putere o tigva de cucurbitacee (n.r. familie de plante erbacee dicotiledonate, cu tulpini taratoare sau agatatoare, cu frunze mari, cu fructul carnos avand coaja tare), care era uscata pe dinauntru si in care se introduceau pietricele.
Obiectul de incantatie folosit in jazz
In timp, instrumentul inventat de amerindieni a fost folosit in incantatii, care erau realizate in timpul administrarii medicamentului de care bolnavul avea nevoie. Obiectul a capatat astazi o utilitate cat se poate de practica, fiind folosit de instrumentistii din trupele de jazz sub denumirea de "maracasse", se consemneaza in lucrarea "Milenarele intamplari ale plantelor medicinale".
Frica de spiritele malefice si dorinta de a inventa metode pentru alungarea acestora a condus... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro