Cum se pot reduce riscurile in abuzul de alcool? Cazul: Vama Veche

Cum se pot reduce riscurile in abuzul de alcool? Cazul: Vama Veche

> Reducerea riscurilor asociate abuzului de substante (harm reduction) reprezinta un set de strategii si interventii care au la baza obiectivul pragmatic de limitare a efectelor negative pe care consumul de substante psihoactive le produce la nivel individual (consumatorul), microsocial (persoanele aflate in direct contact cu consumatorul) si macrosocial (societatea in intregul ei)[i]. Alte exemple de harm reduction, nu lipsite de controversa, sunt camerele de consum (locuri unde consumatorii pot sa-si administreze substanta in conditii de siguranta si igiena, societatea beneficiind de pe urma faptului ca scarile de bloc, gangurile, parcurile nu mai devin locuri de injectare si consum) sau testarea pastilelor de ecstasy (prevenirea deceselor cauzate de pastile contrafacute prin testarea lor in locatiile de consum - cluburi, petreceri in aer liber). Au existat mai multe activitati decat cea tocmai amintita (completarea de chestionare de evaluare a consumului propriu de alcool, distribuirea de pliante de informare, micro-consilieri, identificarea si ajutarea celor cazuti noaptea, pe plaja), dar as vrea sa detaliez acest aspect al oferirii unui spatiu primitor, de relaxare, de pauza de la consum si de refacere a organismului, pentru ca este elementul esential al interventiei noastre.

acum 86 luni (11 May 2015)

>

Reducerea riscurilor asociate abuzului de substante (harm reduction) reprezinta un set de strategii si interventii care au la baza obiectivul pragmatic de limitare a efectelor negative pe care consumul de substante psihoactive le produce la nivel individual (consumatorul), microsocial (persoanele aflate in direct contact cu consumatorul) si macrosocial (societatea in intregul ei)[i]. De exemplu, inseamna sa indemni si sa ajuti consumatorii de heroina sa se injecteze cu seringi sterile, in loc sa le refoloseasca pe cele deja utilizate de altii (pentru a preveni astfel infectarea cu HIV a consumatorilor si raspandirea virusului in populatia generala).

Alte exemple de harm reduction, nu lipsite de controversa, sunt camerele de consum (locuri unde consumatorii pot sa-si administreze substanta in conditii de siguranta si igiena, societatea beneficiind de pe urma faptului ca scarile de bloc, gangurile, parcurile nu mai devin locuri de injectare si consum) sau testarea pastilelor de ecstasy (prevenirea deceselor cauzate de pastile contrafacute prin testarea lor in locatiile de consum - cluburi, petreceri in aer liber). De cele mai multe ori, raspunsul aproape reflex al oamenilor neinstruiti in acest domeniu al medicinei este "bine, dar in felul acesta se incurajeaza consumul, nu?", dar aproape 30 de ani de studii si cercetari au demonstrat ca nu este cazul (OMS, 2004)[ii]. Oamenii dependenti de heroina se vor injecta chiar daca au sau nu ace sterile, iar tinerii care si-au cumparat deja pastilele de ecstasy si le-au adus cu ei la petrecere le vor lua chiar daca nu stiu ce contin. Foarte adesea, consumatorii de substante se gasesc in situatia de a fi tinta reactiilor violente ale comunitatii, mergand de la ignorare pana la dorinta de anihilare. Mai recent, cazul consumatoarei de nicotina batuta intr-un mijloc de transport in comun[iii] ilustreaza faptul ca fenomenul nu este limitat doar la categoria substantelor ilicite, ci dezvaluie un resort mai pr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro