Cum se pedepsea sodomia. Vasile Lupu taia capul si le ardea trupurile, Cuza nu-i pedepsea pe homosexuali

Cum se pedepsea sodomia. Vasile Lupu taia capul si le ardea trupurile, Cuza nu-i pedepsea pe homosexuali

In Codul Penal din timpul lui Carol al II-lea articolul referitor la homosexualitate suna in felul urmator: "Actele de inversiune sexuala savarsite intre barbati sau intre femei, daca provoaca scandal public, constituiesc delictul de inversiune sexuala si se pedepsesc cu inchisoare corectionala de la 6 luni la 2 ani.: Daca actul s-a savarsit asupra unei persoane mai mici de 18 ani, pedeapsa este inchisoare corectionala de la 1 la 3 ani.: Aceeasi pedeapsa prevazuta la alineatul precedent se aplica si in cazul cand actul s-a savarsit asupra unei persoane mai mici de 14 ani chiar daca nu s-a produs scandal public."

acum 105 luni (20 Sep 2015)

Subiect tabu inclusiv in timpurile noastre, homosexualitatea era incriminata de Codul penal romanesc si la inceputul anilor 2000. Celebrul articol 200 din legislatia romaneasca avea sa fie scos in urma presiunilor internationale abia in 2001, atunci cand relatiile sexuale dintre persoane de acelasi sex au devenit, oficial, acceptate de lege.

De-a lungul istoriei, homosexualitatea a fost incriminata diferit, existand insa si perioade istorice, precum cea de pana in perioada interbelica, in care nu existau reglementari legislative cu privire la relatiile consimtite intre persoane de acelasi sex.

Chiar daca nu a imbracat forma unul cod penal autentic, Pravila lui Vasile, tiparita la Iasi, in 1646, cu aplicabilitate in Moldova, este considerata una dintre primele legi laici ce prevedea pedepse pentru diferite infractiuni. In ceea ce priveste faptele de natura sexuala, pravila includea si sodomia. Pedeapsa pentru astfel de infractiuni era "taierea capului", arderea trupului si confiscarea averii (39.28). Pe langa acestea instanta bisericeasca mai aplica si afurisirea", scrie judecatoarea Carmen Lupe, citand din Pravila lui Vasile Lupu, intr-o lucrare despre evolutia infractiunilor de natura sexuala in istoria romana. La cinci ani de la Unire, domnitorul Alexandru Ioan Cuza intocmea unul dintre cele mai moderne coduri penale ale vremurilor respective, inspirat fiind din codurile penale prusac si francez. Homosexualitate in timpul comunismului Capitolul in care se face referire la infractiunile de natura sexuala se numea "Atentat contra pudoarei" insa nu exista mentiuni despre relatiile sexuale consimtite intre persoane de acelasi sex, ci doar la cele realizate prin forta, incadrate in diferite forme de viol.

In Codul Penal din timpul lui Carol al II-lea articolul referitor la homosexualitate suna in felul urmator: "Actele de inversiune sexuala savarsite intre barbati sau intre femei, daca provoaca scandal public, constituiesc delictul de inversiune se... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro