Cum se numeau adevaratii descoperitori ai Americii. Veneau de pe insula renegatilor, erau razboinici si negustori

Cum se numeau adevaratii descoperitori ai Americii. Veneau de pe insula renegatilor, erau razboinici si negustori

"In 986, un oarecare Bjarni Herjolfson, pornind dinspre Islanda catre Groenlanda, a ratacit calea din cauza unei furtuni si purtat mereu mai departe catre vest a zarit in trei randuri tarmul, cand acoperit de paduri, cand acoperit de ghetari", scrie Frederic Durand, profesor emerit al Universitatii din Caen si un specialist al istoriei vikingilor in lucrarea sa "Vikingii". Saga Groelandezilor spune insa ca de fapt Leif a auzit povestile lui Bjarni si ca in jurul anului 1000 a echipat o expeditie si cu 35 de razboinici a cercetat coastele nord-americane. Va recomandam sa cititi si urmatoarele stiri: INTERVIU Michael Hirst, creatorul si scenaristul serialului "Vikingii", despre noul sezon: "Am pus paganii impreuna cu crestinii si sunt niste scene incredibile" Un actor din "Vikingii", "Game of Thrones" si "Tabu" vine in premiera in Romania la Comic Con

acum 32 luni (22 Jan 2018)

Este deja cunoscut faptul ca America nu a fost desoperita, pentru prima data, de Cristofor Columb. Navigatorii vikingi au fost cei care au pus primii in istorie piciorul pe taramul nord-american, cu 500 de ani inaintea lui Columb. Marturiile scrise si arheologice nu lasa loc nici unei rezerve: la un moment dat, in jurul anului 1000, oameni ai caror legaturi culturale ajungeau, trecand peste Groenlanda si Islanda, in Scandinavia, au atins tarmurile Americii de Nord.

Pentru publicul larg conditiile descoperirii si mai ales numele si faptele celor care au descoperit pentru prima data noul continent sunt putin cunoscute. Acestia au fost pe langa marinari de exceptie, razboinici, negustori dar si renegati.

Insula renegatilor primul pas catre America

Vikingii nu au mers direct pe tarmurile Americii din teritoriile locuite in mod traditional de acestia, adica Norvegia, Danemarca sau Suedia. Au mers insa din aproape in aproape fiind cunoscuti drept navigatori temerari si mai ales buni contructori de corabii. De altfel descoperirea si colonizarea Groenlandei reprezinta pasul decisiv catre gasirea tarmurilor americane. Fiul sau Erik, cel care va ajunge cunoscut in istorie sub numele de Erik cel Rosu. Si fiul, la fel ca tatal, ajunge sa comita un omor si este izgonit din Islanda. A fost exilat si asa a ajuns in Groenlanda.Totul se intampla la sfarsitul secolului X. Groenlanda a devenit refugiul dezmostenitilor, al celor certati cu lega si al aventurierilor. Aici s-a nascut de altfel si cel care va ajunge sa puna piciorul pentru prima data pe tarmurile Americii.

Negustorul, ratacit pe vreme rea

Primul european care ar fi zarit tarmurile Americii a fost un razboinic si un negustor. Se numea Bjarni Herjolfson si era fiul unuia dintre primii colonisti ai Islandei, Herjolfr Bardarson. Saga Groenlandezilor spune ca Bjarni era un negustor de succes care isi petrecea deobicei primavara si vara facand comert in toata... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro