Cum se naste o noua meserie: denuntator la DNA. De ce toarna coruptii

Cum se naste o noua meserie: denuntator la DNA. De ce toarna coruptii

De obicei, cand isi dau seama ca nu mai au nicio sansa sa scape de inchisoare, aceste personaje aleg sa faca denunturi cu privire la alte fapte de coruptie despre care stiu, dupa care trec la faza a doua si recunosc invinuirile ce le sunt aduse. Cel mai recent astfel de caz este al fostului presedinte al Consiliului Judetean Buzau Cristinel Bigiu (ex PSD) care a recunoscut, saptamana trecuta, in fata unui judecator de la Tribunalul Bucuresti ca a primit spaga de la Gabriel Surdu, fost director al RA-APPS. Celebru a devenit si gestul sefilor de la Spitalul Clinic de Urgenta "Sfantul Ioan" din Bucuresti, care s-au dus la DNA si au denuntat ca un afacerist controversat trage sforile la Alin Tucmeanu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, pentru a castiga un contract de achizitie de aparatura medicala, in valoare de 2,2 milioane de euro.

acum 55 luni (20 Apr 2016)

Peste 86% din dosarele inregistrate de DNA in 2015 sunt bazate pe sesizari ale unor persoane fizice si ale unor institutii publice. Anchetele deschise in urma denunturilor arata ca motivul cel mai frecvent pentru care coruptii ajung sa faca acte de coruptie este legat de circumstantele atenuante de care pot beneficia in cazul propriilor fapte.

Razbunarea este o alta situatie din care procurorii anticoruptie au numai de castigat. Un alt motiv, laudabil de aceasta data, dar mai rar este cel al simtului civic, aceste sesizari fiind facute, desigur, de cetatenii iritati de autoritatile corupte. Denuntul urmat de recunoasterea faptei

Cei mai multi "colaboratori" ai procurorilor DNA sunt chiar cei pusi sub acuzare pentru fapte de coruptie. De obicei, cand isi dau seama ca nu mai au nicio sansa sa scape de inchisoare, aceste personaje aleg sa faca denunturi cu privire la alte fapte de coruptie despre care stiu, dupa care trec la faza a doua si recunosc invinuirile ce le sunt aduse.

Cel mai recent astfel de caz este al fostului presedinte al Consiliului Judetean Buzau Cristinel Bigiu (ex PSD) care a recunoscut, saptamana trecuta, in fata unui judecator de la Tribunalul Bucuresti ca a primit spaga de la Gabriel Surdu, fost director al RA-APPS.

In schimbul banilor, seful CJ Buzau trebuia sa faciliteze firmei pe care Surdu o conducea printr-un intermediar, obtinerea unui contract pentru lucrari de canalizare in valoare de aproape 11 milioane de euro.

"Recunosc ca am primit de la Surdu, ca prima transa, 75.000 de euro pentru a interveni la primarul comunei Ghergheasa in vederea atribuirii contractului de lucrari amintit", a declarat, cu lejeritate, Bigiu in fata magistratilor. El a mai facut unul in dosarul in care sunt cercetati pentru spalare de bani fostul consilier prezidential George Scutaru si fostul vicepresedinte al Camerei Deputatilor, Dan Motrean... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro