Cum se masurau pe vremuri cutremurele. Primul instrument inregistra miscarea pe o hartie cu negru de fum

Cum se masurau pe vremuri cutremurele. Primul instrument inregistra miscarea pe o hartie cu negru de fum

Pamanturile Romaniei de azi si mai ales cele vrancenesti au fost scuturate de cutremure dintotdeauna. Observatoarele seismologice instalate de cativa ani in Italia si Japonia, tarile clasice ale cutremurelor de pamant si cele care au inceput a functiona si in regiunile mai putin supuse acestor cataclisme, au demonstrat ca scoarta globului se gaseste supusa unor miscari cu totul complicate care trebuie negresit descurcate, hotarandu-li-se originea care le produce", scria Stefan Hepites in materialele publicate in cartea despre seismografia Romaniei. Astfel, aflam ca in 1901, pe 31 martie, la ora 9 si 12 minute, "Romania a fost zguduita de un cutremur de pamant destul de lung, dar nu extraordinar de tare.

acum 43 luni (31 Mar 2017)

Pamanturile Romaniei de azi si mai ales cele vrancenesti au fost scuturate de cutremure dintotdeauna.

Pe site-ul oficial al Institutului National pentru Fizica Pamantului este redata o istorie a celor mai importante seisme care au lovit tara noastra, cu date si cifre exacte privind intensitatea, in ciuda faptului ca nu existau aparate de masurat cutremurul. Spre exemplu, ni se spune ca seismul din anul 1802, care a avut loc in ziua 26 octombrie, a fost un cutremur de adancime, cu o magnitudine de 7,9 grade pe scara Richter, cu epicentrul in zona Vrancea. Datele despre cutremurele de acum 200 de ani erau doar simple observatii, legate de efecte.

Datele nu sunt bazate pe masuratori, ci pe relatari

"Oamenii relatau ca s-a prabusit o cladire, apoi se introducea o scara de intensitate care nu era bazata pe masuratori, ci pe aceste relatari. Unul dintre specialisti, Stefan Hepites, s-a ocupat de primele masuratori si a fost primul care a facut un catalog al cutremurelor. Primele masuratori s-au facut cu niste pendule destul de mari, introduse in pamant, iar cand se misca solul se inregistra miscarea pamantului pe o hartie cu negru de fum. Deci cutremurele de la 1800 sunt bazate pe datele relatate atunci, insa cu siguranta ca, daca ar fi fost aparatele de astazi, cu certitudine altele erau datele istorice. Pe baza datelor de la statie, a publicat anual "Registrul de cutremure" si a elaborat prima lista a vechilor seisme inregistrate pe pamant romanesc.

"La 1892, la Observatorul de la Filaret aveam diferite sismoscoape si sismometre care inregistrau atat miscari macrosismice, cat si cele microsismice, acestea din urma neputandu-se percepe fara instrumente foarte delicate, oricat de mare ar fi atentiunea observatorilor. In curand vom instala si o pereche de pendule orizontale care devin din ce in ce mai necesare. Observatoarele seismologice instalate de cativa ani in Ita... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro