Cum se joaca Ministerul Educatiei cu soarta bacalaureatilor. Examenul de maturitate devine un roman psihologic

Cum se joaca Ministerul Educatiei cu soarta bacalaureatilor. Examenul de maturitate devine un roman psihologic

Elevilor li s-au predat la ore cunostinte contradictorii, de catre profesori de limba si literatura romana, derutati de notarile de la examene nationale - unde diferite titluri de opere clasice (scrise de asa-numitii "autori canonici") ba sunt tratate ca romane psihologice, ba nu. 3252/13.02.2006 arata in programa scolara pentru clasa a XI-a, la capitolul "Perioada interbelica", cele doua texte de baza care vor fi studiate la Orientarea tematica: un roman psihologic ("Padurea spanzuratilor" de Liviu Rebreanu, "Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi" de Camil Petrescu, "Concert din muzica de Bach" de Hortensia Papadat-Bengescu, "Adela" de Garabet Ibraileanu, "Ioana" sau "Jocurile Daniei" de Anton Holban, "Rusoaica" de Gib Mihaescu etc.) si un roman al experientei ("Nunta in cer", "Maitreyi" de Mircea Eliade, "Intamplari din irealitatea imediata" de Max Blecher etc). Caragiale din Bucuresti indica drept unica optiune romanul "Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi" a lui Camil Petrescu, inspectorii de specialitate de la Constanta incadreaza si "Patul lui Procust" la categoria roman psihologic, acesta fiind genul literar consacrat de romancier in literatura romana.

acum 47 luni (5 Jul 2016)

Elevilor li s-au predat la ore cunostinte contradictorii, de catre profesori de limba si literatura romana, derutati de notarile de la examene nationale - unde diferite titluri de opere clasice (scrise de asa-numitii "autori canonici") ba sunt tratate ca romane psihologice, ba nu. Asa s-a intamplat la Bacalaureatul 2009, asa s-a intamplat si la Bacalaureatul olimpicilor din 2013, cand "Enigma Otiliei" de George Calinescu sau "Ion" de Liviu Rebreanu au fost punctate ca roman psihologic. 3252/13.02.2006 arata in programa scolara pentru clasa a XI-a, la capitolul "Perioada interbelica", cele doua texte de baza care vor fi studiate la Orientarea tematica: un roman psihologic ("Padurea spanzuratilor" de Liviu Rebreanu, "Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi" de Camil Petrescu, "Concert din muzica de Bach" de Hortensia Papadat-Bengescu, "Adela" de Garabet Ibraileanu, "Ioana" sau "Jocurile Daniei" de Anton Holban, "Rusoaica" de Gib Mihaescu etc.) si un roman al experientei ("Nunta in cer", "Maitreyi" de Mircea Eliade, "Intamplari din irealitatea imediata" de Max Blecher etc).

Acest "etc" de la finalul enumerarilor lasa frau liber consideratiilor fiecarui dascal sau literat. Pe baza acestei programe este constituita programa de la Bacalaureat. Nicolae Manolescu: "Orice roman este, in sens larg, psihologic"

Adevarul este ca nici profesorii nu se pun de acord care roman poate fi incadrat la categoria "psihologic". Chiar criticul Nicolae Manolescu, presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, este de parere ca terminologia folosita este confuza in sine, astfel ca da nastere unui lant de interpretari la examene. Eu am propus formula mea, cu doric, ionic si corintic, tocmai ca sa evit asa ceva si e un roman doric de tip clasic, nu e un roman ionic, unde intra majoritatea romanelor psihologice din anii 1930, dar nu e o greseala, mai ales ca e o problema de psihologie foarte clara", argumenteaza criticul Nico... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro