Cum se intocmeste in detaliu un plan de afaceri competent. Rolul esential al celor "4P" in succesul unei firme

Cum se intocmeste in detaliu un plan de afaceri competent. Rolul esential al celor

Strict din punct de vedere tehnic, planul de afaceri este documentul construit pentru a determina drumul de parcurs al unei intreprinderi intr-o anumita perioada de timp. Un business-plan bine facut de la inceput este in acelasi timp si o excelenta pentru companie, in cresterea acesteia de la un start-up la o companie de succes, dar si o a istoriei companiei, mai ales cand afacerea incepe sa aiba si o anumita istorie", spune Marius Ghenea, autorul cartii "Antreprenoriat, Drumul de la Idei catre Oportunitati si Succes in Afaceri".

acum 80 luni (5 Sep 2017)

Strict din punct de vedere tehnic, planul de afaceri este documentul construit pentru a determina drumul de parcurs al unei intreprinderi intr-o anumita perioada de timp.

Utilitatea planului de afaceri este atat interna (ca instrument de lucru al managerilor) cat si externa (pentru obtinerea unei finantari sau pentru a realiza un parteneriat strategic cu o alta firma). Planul de afaceri este modul preferat de comunicare intre intreprinzatori, potentialii finantatori si investitori. De multe ori rolul unui plan de afaceri este si de suport in obtinerea unei finantari. De la un investitor privat, de la o banca sau chiar de la statul roman. Acesta din urma, deruleaza o serie de programe de finantare nerambursabila destinate IMM-urilor din Romania, obtinerea finantarii fiind conditionata de realizarea unui plan de afaceri. Totusi bancile uneori ofera modele proprii ale planurilor de afaceri, mai mult sau mai putin relevante din punctul de vedere al unei planificari riguroase. Un tip foarte utilizat de structura a planului de afaceri este cea departamentala.

Structura departamentala a planului de afaceri este urmatoarea: Sumarul executiv, Descrierea afacerii, Planificarea de marketing, Planificarea productiei si operatiunilor, Planificarea resurselor umane, Planificarea financiar-contabila, Managementul riscurilor, Implementarea planului de afaceri.

"Planul de afaceri este probabil cel mai important document al unei afaceri aflate in stadiul de start-up antreprenorial. Evident, planurile de afaceri nu se realizeaza doar pentru afaceri antreprenoriale la start-up, dar ar fi foarte bine sa inceapa totusi chiar din acea faza. Un business-plan bine facut de la inceput este in acelasi timp si o excelenta pentru companie, in cresterea acesteia de la un start-up la o companie de succes, dar si o a istoriei companiei, mai ales cand afacerea incepe sa aiba si o anumita istorie", spune Marius Ghenea, au... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro