Cum se ingrijeste corect radiatorul masinii pentru a nu face praf motorul

Cum se ingrijeste corect radiatorul masinii pentru a nu face praf motorul

Pe timpul verii, sistemul de racire al autovehiculului este solicitat serios, iar daca motorul nu se raceste cat trebuie, consecintele vor fi extrem de costisitoare pentru proprietarul masinii. Si spalarea pe exterior a radiatorului este la fel de importanta, pentru ca, asa cum lesne veti constata, se vor depune insecte si elemente de vegetatie, care creaza in timp formatiuni foarte dure, ce se depun intre aripioarele radiatorului si impiedica circulatia aerului, reducand astfel foarte mult capacitatea de racire a acestuia.

acum 66 luni (28 May 2018)

Pe timpul verii, sistemul de racire al autovehiculului este solicitat serios, iar daca motorul nu se raceste cat trebuie, consecintele vor fi extrem de costisitoare pentru proprietarul masinii. Curatarea radiatorului este o operatie importanta ce tine de mentenanta automobilului si este esentiala pentru functionarea in parametri normali a motorului in timpul anotimpului cald, atunci cand temperatura aerului in orase la nivelul solului poate atinge si 45 de grade Celsius. Daca racirea radiatorului este defectuoasa, iar sistemul de racire se blocheaza, motorul se va supraincalzi, ceea ce va conduce la deformarea chiulasei. Reparatia poate costa mii de euro la automobilele noi si presupune desfacerea intregului motor, rectificarea chiulasei si inlocuirea unor piese din motor, cum ar fi garniturile sau supape", explica Florin Marin Bogdan, sef de lucrari la Facultatea de Inginerie din Galati. La interior, din cauza lichidului de racire pe care multi soferi uita sa il schimbe o perioada lunga de timp, apar depuneri care pot infunda radiatorul. De obicei, aceasta perioada variaza intre 2 si 5 ani, indiferent de numarul de kilometri parcursi.

Ponturi pentru curatarea radiatorului

Un exemplu la indemana este folosirea unei masini care a nu fost pornita cateva luni, ocazie cu care se va simti imediat mirosul urat al lichidului de racire. Pentru a realiza o buna curatare a radiatorului, se recomanda ca la fiecare schimbare a lichidului de racire sa se foloseasca o solutie de spalare, care se va adauga in lichidul de racire. Solutiile de spalare se pun in vasul de expansiune, lasandu-se sa functioneze motorul la ralanti pana cand se atinge temperatura normala de functionare a autovehiculului, specificata de producator in manualul tehnic al masinii.

"Pasul urmator presupune eliminarea solutiei de spalare din sistemul de racire, urmat de clatirea instalatiei prin completarea cu apa. Clatirea se face la... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro