Cum se imprumutau pe vremuri oamenii de la casele de ajutor reciproc. Primele organizatii, infiintate acum trei secole

Cum se imprumutau pe vremuri oamenii de la casele de ajutor reciproc. Primele organizatii, infiintate acum trei secole

"Organizatiile de ajutor reciproc exista pe teritoriul romanesc inca de la inceputul secolului al XVIII-lea (Lazile de pastrare fratesti - in 1722 la Resita, in 1890 - Saschiz), avand rolul de a pastra sumele de bani ale breslelor si de a ajuta mestesugarii care faceau parte din "fratii" atunci cand in viata acestora aveau loc diferite evenimente: casatorie, botez, deces sau in caz de pericol precum incendii, epidemii, inundatii.

acum 69 luni (25 May 2018)

Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii au tot cautat metode sa-si asigure nu numai un confort, ci si o garantie pentru viitor, astfel incat sa se puna la adapost de "zilele negre".

Asa cum se intampla si astazi, si in perioada interbelica au existat case de ajutor reciproc care reprezentau varianta la care recurgeau oamenii cand aveau nevoie de bani, pe care sa-i restituie cu o dobanda mica, fara a ajunge sa fie jecmaniti de banci.

"Organizatiile de ajutor reciproc exista pe teritoriul romanesc inca de la inceputul secolului al XVIII-lea (Lazile de pastrare fratesti - in 1722 la Resita, in 1890 - Saschiz), avand rolul de a pastra sumele de bani ale breslelor si de a ajuta mestesugarii care faceau parte din "fratii" atunci cand in viata acestora aveau loc diferite evenimente: casatorie, botez, deces sau in caz de pericol precum incendii, epidemii, inundatii. Transformarile legislative au condus la adoptarea termenului de "ajutor mutual" si a principiilor mutualiste, fapt care a marcat evolutia caselor de ajutor reciproc existente astazi", potrivit Gabriel Stanila, care a facut un studiu despre casele de ajutor reciproc.

"Noi, ca fosti slujitori ai Statului, pilda vie a disciplinei, a ordinei si respectului legilor si autoritatilor sa dam pilda ca tot in spiritul acestor principii de inalta morala publica, stim sa ne ridicam cu totii fara caracter politic si sa ne aparam drepturile ce ne sunt consacrate prin legi de mai bine de 100 de ani. Este in interesul tuturor pensionarilor de toate categoriile, civile, militare si eclesistici, sa nu lipseasca niciunul de la aceasta mare si importanta intrunire de care sunt strans legate interesele noastre de prezent si viitor", se arata in invitatia trimisa pensionarilor la infiintarea filialei de catre presedintele G.

Si in prezent, Casa de Ajutor Reciproc este salvarea pentru milioane de pensionari care au nevoie de bani pentr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro