Cum se imbracau dacii si romanii. Elementele comune din vestimentatia stramosilor poporului roman

Cum se imbracau dacii si romanii. Elementele comune din vestimentatia stramosilor poporului roman

Astfel, dacii se incaltau cu ciorapi de lana si opinci, imbracau pantaloni de in sau de lana, camasa, un brau (chimir), pafta si pelerina din solzi de piele. Regizor: " e un etalon pentru mine" Cum au sarbatorit romanii cucerirea Daciei: tezaurul lui Decebal, format din 160 de tone de aur si 300 de tone de argint, a ajuns pe mana lui Traian

acum 85 luni (9 Feb 2017)

Atunci cand reconstituie scenele istorice, pasionatii cauta sa respecte in amanunt felul in care traiau oamenii din antichitate.

Astfel, dacii se incaltau cu ciorapi de lana si opinci, imbracau pantaloni de in sau de lana, camasa, un brau (chimir), pafta si pelerina din solzi de piele. Dacii mai aveau platosa din piele, aparatori de maini, iar pe umeri - blana. Purtau sandalele specifice (calige), cu ciorapi de lana, pantaloni pe vreme rea, tunica, vesta (subarmalis), camasa de zale cu guler si o lorica (platosa). Picioarele si le aparau cu cnemide, iar mainile cu manica. Antebratul era protejat de piele, umarul de metal. Costumatia era completata de pelerina si casca, iar centurionul (conducatorul unei centurii, formatiunea de 100 razboinici) avea un semn distinctiv - creasta prinsa pe casca.

Portul popular romanesc, de inspiratie dacica

"Vestimentatia dacilor seamana destul de bine cu portul popular romanesc, inca folosit in unele zone ale tarii. Geto-dacii purtau o mantie prinsa cu o fibula (agrafa), care avea o gluga care acoperea capul pe vreme rea.

Femeile purtau o camasa realizata probabil din patru foi de panza, una pentru a se croi partea din fata, alta pentru realizarea partii din spate si doua pentru maneci. Ele purtau parul lasat liber, in bucle care incadrau chipul sau pieptanat cu carare pe mijloc si impletit in doua cosite lungi.

Atat nobilii, cat si oamenii de rand, barbati si femei, foloseau incaltaminte confectionata din pasla sau opinci din piele. In cursul unor sapaturi s-au gasit (crampoane) de fier care se prindeau de talpa incaltamintei pentru a usura mersul pe gheata si zapada. Cand mergeau calare, dacii aveau atasati la incaltaminte pinteni de fier", arata Valentin Roman, liderul Asociatiei Vatra Daciei, autorul volumului "Pe urmele dacilor". Pe dacia-art.ro, preturile sunt astfel: 12 lei insigna, 20 lei cercei sau brosa, 40 lei bratari ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro