Cum se ia, de fapt, o tara inapoi

In ultimii doi-trei ani s-a intamplat ceva cu adevarat remarcabil in aceasta tara si care a culminat cu protestele si cu rezultatele votului din 16 noiembrie: oameni care nu au participat deloc pana acum la viata publica si-au redescoperit interesul pentru Romania si au preluat puterea din mainile politicienilor. Poate a inteles si primarul Oprescu ca nu-i mai poate ignora pe cetatenii din cartierul Prelungirea Ghencea, dupa protestele din aceasta vara pentru modernizarea infracturii din zona, asa cum se pare ca a inteles ca Bucurestiul nu mai poate ramane "capitala maidanezilor", dupa tragedia din septembrie 2013 si manifestatiile care au urmat.

acum 56 luni (2 Dec 2014)

In ultimii doi-trei ani s-a intamplat ceva cu adevarat remarcabil in aceasta tara si care a culminat cu protestele si cu rezultatele votului din 16 noiembrie: oameni care nu au participat deloc pana acum la viata publica si-au redescoperit interesul pentru Romania si au preluat puterea din mainile politicienilor.

Se vorbeste mult in aceste zile despre reglarea de conturi din PSD, se scriu mii de"scrisori deschise", dar toata lumea se fereste sa-i spuna pe nume sentimentului care a cuprins clasa politica, de toate culorile.

Traian Basescu a simtit-o primul in ianuarie 2012, cand, dupa atacul public la Raed Arafat, s-a trezit cu mii de oameni in strada, multi tineri, care i-au demolat, in cele din urma, Guvernul. A fost doar un prim episod, de fapt un semn ca marii absenti din toate alegerile si cei pe care nici un studiu sociologic despre optiuni politice nu i-a bagat in seama, se vor trezi cu adevarat. USL a prelua apoi puterea, crezand ca a primit atunci un cec in alb din partea romanilor si si-a fortat norocul cu suspendarea lui Basescu din vara aceluiasi an. In 2013 si 2014, liderii USL s-au trezit din nou cu mii de tineri in strada, de data aceasta impotriva exploatarii de la Rosia Montana, a gazelor de sist sau pentru rezolvarea problemei cainilor vagabonzi din marile orase. "Sunt manipulati" au strigat unii, asa cum o facusera si in ianuarie 2012, dar ce sa faci, strada nu vrut sa cedeze, asa ca pana la urma tot politicienii au trebuit sa faca un pas inapoi. A fost din nou un semn din care Victor Ponta si oamenii din jurul sau nu au inteles mare lucru. A urmat "martea neagra", blocarea anchetelor penale in Parlament, una dupa alta, si toate prostiile care s-au intamplat anul acesta, acompaniate de o propaganda care spunea ca singurul politician urat din tara asta este Traian Basescu.

Ei bine, alegerile din noiembrie 2014 au aratat ca pesedistii, ramasi singuri la guvernare impreuna cu oportunistii clasici, au pariat din nou gresit. P... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro