Cum se gateste in Banat stiuca la ceaun cu vin alb sec. Reteta culeasa de la batranii de pe malurile Muresului
Mai arunca si un batalion de rosii zdrobite in pumn, cu cat mai multe rosii cu atat mai bine, iar la urma dupa rosiile s-au transformat in mazga, pune doua verze taiate fir de par, inabuse-le cu ceva apa cat sa le acopere si cu un degetar de vin alb sec (vezi ca pe Mures degetar se spune la masura de un litru).
Intai de toate trebuie sa iti faci rost de stiuca mare, daca are peste un metru, e numai buna si fii atent ceaunul de stiuca se face numai toamna cand e marlita rotunjoara, grasa si cu gust de Ziua Recoltei. Si din stiuca curatata si randuita tai rondele groase de trei degete, le tavalesti prin faina amestecata cu sare si piper si le frigi in ceaunul care are pe fund un deget de ulei.
Cand sunt rumene, scoti bucatile de stiuca sa se odihneasca pe un talger si arunci in ceaun doi pumni de ceapa tocata marunt, cativa ardei grasi asijderea si le calesti bine de tot. Mai arunca si un batalion de rosii zdrobite in pumn, cu cat mai multe rosii cu atat mai bine, iar la urma dupa rosiile s-au transformat in mazga, pune doua verze taiate fir de par, inabuse-le cu ceva apa cat sa le acopere si cu un degetar de vin alb sec (vezi ca pe Mures degetar se spune la masura de un litru). Si fierbe ceaunul in draci pana varza e moale iar legumele celelalte s-au topit, apoi pune feliile prajite de stiuca deasupra, acopera-le de pe margini cu ceva varza, pune capac deasupra si opreste focul. Mai ales langa el sa ai paine de pusta de la Pecica si un vin tot de acolo, crescut pe dealuri insorite, cu aroma de busuioc si de miere curata" spune Uica. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro