Cum se facea turismul scolar in strainatate, acum un secol

Cum se facea turismul scolar in strainatate, acum un secol

"Primul cadru didactic din cadrul Liceului "Unirea" care a acordat atentie acestui tip de activitate a fost profesorul de geografie Constantin Calmuschi, care a deschis o cale pe care s-au afirmat numerosi organizatori, precum profesorii : Constantin Leonescu - profesor de istorie si filozofie, Atanase Marosin - profesor de istorie, I. Spre Italia amintitoare de glorii apuse, spre Roma intre ale carei monumente daramate de toporul barbarului sau de vremea nemiloasa se inalta monumentul obarsiei noastre nationale, conservat ca si prin prevederea divina, la picioarele careia au varsat lacrimi predecesorii nostri", scriau Primariei Focsani cei din comitetul de organizare.

acum 35 luni (17 Jun 2016)

Excursiile elevilor romani in strainatate nu reprezinta o moda a perioadei postdecembriste, ci astfel de evenimente in viata scolarilor erau initiate si in trecutul indepartat al tarii noastre. La inceputul secolului trecut, profesorii prestigiosului liceu au luat initiativa organizarii unor deplasari cu elevii peste hotare, iar timp ce mai multi ani, grupe de elevi au vizitat tari precum Italia si Franta.

"Primul cadru didactic din cadrul Liceului "Unirea" care a acordat atentie acestui tip de activitate a fost profesorul de geografie Constantin Calmuschi, care a deschis o cale pe care s-au afirmat numerosi organizatori, precum profesorii : Constantin Leonescu - profesor de istorie si filozofie, Atanase Marosin - profesor de istorie, I. Rascu - profesor de limba romana, Mihai Bantas - profesor de limba franceza, Spiridon Ladunca - profesor de Stiintele naturii etc. Bani din subscriptii publice

Potrivit organizatorilor de atunci, excursiile in Italia si Franta au fost pornite din ideea de a cunoaste tarile "care au fost depozitarele geniului latin caruia apartinem si care au contribuit la triumful unei rase care a dominat pamantul din vechime, dand legile lumii, creand apoi modele eterne ale frumusetii", scrie in Anuarul Liceului Unirea din acea perioada. Pentru pregatirea excursiei, s-a organizat un comitet care avea rolul de a procura fondurile banesti pe care le implica o astfel de deplasare.

Au fost si oameni cu dare de mana care au ajutat elevii, iar scolarii, la randul lor, s-au preocupat de acest aspect organizand spectacole prin intermediul carora au rotunjit contul pentru excursie.

"Comitetul de pregatire a excursiei in Italia a stabilit taxele ce urmau a fi achitate de participanti: 102 lei pentru un elev inscris de la inceput, 150 lei pentru un elev care se va inscrie ulterior si 150 lei pentru profesor. In acest pret erau incluse transportul, cazarea si ma... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro