Cum se face faimoasa turta de malai, painea bunicilor si desertul nepotilor
Putine sunt, astazi, gospodinele care mai stiu sa faca turta de malai, un produs consumat frecvent in tinerete de bunicii nostri de la tara. Separat se amesteca trei parti de porumb cu o parte de faina, iar cand este bine omogenizata si pasatul este si acesta gata, pasatul se incorporeaza, amestecand continuu cu o lingura de lemn, pana cand se obtine o coca mai tare decat cea de paine.
Putine sunt, astazi, gospodinele care mai stiu sa faca turta de malai, un produs consumat frecvent in tinerete de bunicii nostri de la tara.
"Turta de malai se consuma frecvent, pentru ca oamenii nu puteau sa manance doar mamaliga, iar paine isi permiteau, unii dintre ei, doar de sarbatori. Se cocea in cuptor de caramida, dar la fel de bine o puteau coace gospodinele si in test", spune etnograful Muzeului Judetean Olt, Claudia Balas.
Cum se face
Cine stie sa faca paine si mamaliga nu va avea probleme sa obtina cea mai buna turta de malai. Se face mai intai un pasat din faina de porumb (malai), care se fierbe la foc mediu aproximativ 15 minute. Separat se amesteca trei parti de porumb cu o parte de faina, iar cand este bine omogenizata si pasatul este si acesta gata, pasatul se incorporeaza, amestecand continuu cu o lingura de lemn, pana cand se obtine o coca mai tare decat cea de paine.
Aluatul obtinut se modeleaza sub forma unei paini mai groase si se acopera cu un strat subtire de pasat. Se poate coace in cuptor de caramida sau in test, necesitand un timp mai mare de coacere decat painea. "Bunica mea il facea de obicei cand taiam porcul, nu mai era deja un produs atat de frecvent preparat", mai spune Claudia Balas. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro