Cum se face coniacul de casa in satele din Sibiu si Mures. Secretele dezvaluite de cei mai apreciati "mesteri" locali

Cum se face coniacul de casa in satele din Sibiu si Mures. Secretele dezvaluite de cei mai apreciati

Taria obtinuta prin fierberea vinului se pune intr-un recipient in care se toarna si semintele de struguri pastrate de toamna. La zece litri de rachiu, trebuie sa pui cate patru pumni de seminte de struguri prajite si doua pliculete de vanilie.

acum 88 luni (18 Feb 2017)

Imparteala e doar provizorie, pentru ca prin vara-toamna, s-ar putea sa fierbem pentru a face coniac si ce mai ramane prin damigene", spune Traian Suciu, barbatul familiei. Potrivit lui, jumatate din sat isi fierbe diferite proportii din vin pentru a produce coniac de casa.

Secretul sta in seminte

Secretul unui coniac bun, spun vinatorenii, sta in semintele de struguri. "Toamna, cand storci strugurii pentru must, trebuie sa pui deoparte si semintele de struguri.

Semintele de struguri trebuie bine uscate, cel putin o saptamana, pentru a nu mucegai. Din acelasi rationament, semintele vor trebui ferite de umezeala si pastrate in saculeti de panza. Noi, aici in sat, obtinem din vinul astfel fiert un rachiu de 52 de grade. Cam asa ne orientam", descrie barbatul care produce anual cam 50-60 de litri de coniac pe sezon, doar pentru consumul familiei.

Taria obtinuta prin fierberea vinului se pune intr-un recipient in care se toarna si semintele de struguri pastrate de toamna. "Semintele trebuie prajite intr-o tigaie pana capata o culoare maro inchis, cam cum sunt boabele de cafea. La zece litri de rachiu, trebuie sa pui cate patru pumni de seminte de struguri prajite si doua pliculete de vanilie. De aici, retetele se pot diversifica: unii mai pun si cafea, altii boabe de nuca, dar asta doar daca vrei sa experimentezi", adauga Traian, convins ca "simplu e bun". Folosesti un tub pentru a misca bautura si a prinde, astfel culoare uniforma si mai densa. Nu e bine sa agiti sticla pentru ca risti sa spargi semintele crocante si si se compromite limpezimea bauturii. Tot pentru limpezime, dupa o saptamana, coniacul trebuie extras cu mare grija din recipientul in care semintele raman la fund. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro