Cum se drogau romanii fara sa stie in secolul trecut. Chiar si mierea de albine provoca stari de nebunie colectiva
Pliniu cel Batran relata ca in spatiul pontic albinele culegeau uneori nectar din floarea de rodendron, astfel ca mierea produsa de ele era plina de substante psihotrope. Intoxicarile colective cu cornul secarei au fost provocate si de consumul de rachiu de secara, numita popular secarica, atunci cand secara era infestata cu ciuperca halucinogena. Cert este ca nu numai consumul de neghina si de maselarita producea cearta si nervozitate an comunitate, ci si consumul de matraguna.
Pliniu cel Batran relata ca in spatiul pontic albinele culegeau uneori nectar din floarea de rodendron, astfel ca mierea produsa de ele era plina de substante psihotrope.
Desi pare greu de crezut, intoxicari colective involuntare s-au produs in spatiul romanesc de nenumarate ori.
Ciuperca fitoparazitara cornul secarei este un fungus psihotrop care paraziteaza grauntele spicului de secara.
In medicina populara, cornul secarei era folosit in scopuri hemostatice si analgezice , datorita continutului de principii active: alcaloizi si acizi lisergici.
Intoxicarile colective cu cornul secarei au fost provocate si de consumul de rachiu de secara, numita popular secarica, atunci cand secara era infestata cu ciuperca halucinogena.
Intoxicari colective involuntare s-au produs in spatiul romanesc si in perioada de dominatie otomana, cand taranii consumau rachiu de secara, infestata cu ciuperca halucinogena.
Exista chiar informatii conform carora romanii produceau bauturi halucinogene, realizate din secara infestata cu ergot, pe care le foloseau in ritualuri preistorice legate de cultul fertilitatii.
"Iarba rea" din paine
Interesanta este si intoxicarea romanilor care consumau paine facuta din grau amestecat cu neghina. Acest lucru se intampla frecvent in vechime, cand nu existau mijloace mecanice si chimice de erbicidare. Vasile Alecsandri scria despre efectele nevrotice provocate de consumul de neghina.
Painea amestecata cu neghina (pir) nu este numai acra, dar are si efecte narcotice , producand ameteala si alte tulburari nervoase.
In spatiul romanesc, neghina era asociata cu agitatia si cearta.
Matraguna-"daca o arunci intre oameni, se cearta"
In unele documente din prima jumatate a secolului al XIX-lea se int... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro