Cum se distruge rezervatia ornitologica Ciuperceni-Desa, considerata unul dintre colturile de rai ale Romaniei

Cum se distruge rezervatia ornitologica Ciuperceni-Desa, considerata unul dintre colturile de rai ale Romaniei

Rezervatia este inclusa in perimetrul a doua situri Natura 2000 (Aria de Protectie Speciala Avifaunistica Calafat-Ciuperceni Dunare si situl de interes comunitar Desa-Ciuperceni), alaturi de alte doua arii protejate de interes national (Balta Lata, cu o suprafata de 28 de hectare, si aria protejata Balta Neagra, cu o suprafata de 1,20 ha, situate pe teritoriul administrativ al comunei Desa). Lista pasarilor inventariate de domnia sa in situl Natura 2000 Calafat-Ciuperceni-Dunare cuprinde un numar de 127 de specii, din care un numar de 36 sunt inscrise in Anexa 1 a Directivei Pasari a Consiliului European, facand obiectul masurilor speciale de conservare, iar 21 de specii sunt incluse in Lista Rosie a vertebratelor din Romania, fiind specii ce necesita masuri stricte de protectie.

acum 101 luni (18 Sep 2015)

Rezervatia ornitologica din zona Ciuperceni-Desa se afla in zona inundabila a Dunarii, iar printre speciile de pasari care se gasesc in aceasta zona sunt: barza neagra, rata pestrita, codobatura alba, egreta mica sau starcul rosu. Rezervatia este inclusa in perimetrul a doua situri Natura 2000 (Aria de Protectie Speciala Avifaunistica Calafat-Ciuperceni Dunare si situl de interes comunitar Desa-Ciuperceni), alaturi de alte doua arii protejate de interes national (Balta Lata, cu o suprafata de 28 de hectare, si aria protejata Balta Neagra, cu o suprafata de 1,20 ha, situate pe teritoriul administrativ al comunei Desa).

"Balta Neagra este o balta temporara, care seaca in timpul verilor secetoase, in timp ce baltile Arcer si Lata sunt permanente, fiind alimentate direct de fluviu, dar si de izvoare subterane. Lista pasarilor inventariate de domnia sa in situl Natura 2000 Calafat-Ciuperceni-Dunare cuprinde un numar de 127 de specii, din care un numar de 36 sunt inscrise in Anexa 1 a Directivei Pasari a Consiliului European, facand obiectul masurilor speciale de conservare, iar 21 de specii sunt incluse in Lista Rosie a vertebratelor din Romania, fiind specii ce necesita masuri stricte de protectie. Exemplificam cateva dintre acestea: cormoranul mic, starcul de noapte, starcul galben, starcul purpuriu, egreta mica, egreta mare, lopatarul, barza alba, barza neagra, rata rosie, vulturul codalb, pasarea ogorului", a precizat Mirela Sabina Ridiche, muzeograf la Sectia de Stiintele Naturii din cadrul Muzeului Oltenia.

Importanta ornitologica a zonei inundabile dintre Calafat si Ghidici rezida si din faptul ca aceasta face parte din ruta de migratie a pasarilor care se deplaseaza de-a lungul fluviului Dunarea, din locurile natale spre cele de iernat si invers.

Dovada in acest sens sunt pasarile marcate cu inele in locurile de cuibarit si regasite pe baltile de la sud de Calafat sau Desa-Ciuperceni. S... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro