Cum se distrau taranii Dobrogei la 1900. Cantecele si jocurile cu care se incingeau la dans diferitele natii

Cum se distrau taranii Dobrogei la 1900. Cantecele si jocurile cu care se incingeau la dans diferitele natii

"De sus, din umbra dumbravilor Topologului, pana devale, pe dealurile din spatele Medjediei, coborand albiile vailor spre dunga de otel a apelor Dunarii sau inaintand spre soare, pana in sesurile de la Tariverde si in preajma nisipurilor marii, se rotesc aproape aceleasi hori si ai sa vezi ca se framanta aproape aceleasi braie. "De aceea, la Boascic, Seimeni, Daieni invirtitele se multamesc numai cu cinci-sase melodii, asa ca nu-i de mirare sa gasim pe langa Dunare oita jucata ca o hora, iar la Cartal o sa vedem sovaind intre gustul de a se invarti lin-incetisor sau de a aprinde vant in pasi de polca.

acum 44 luni (12 Feb 2017)

Ideea ii apartine filologului Ion Bianu (1856, Alba - 1935, Bucuresti), presedinte al Academiei Romane si creator al scolii romanesti de biblioteconomie si bibliografie.

Fiu al locului, profesorul Pompiliu Parvescu a fost autorul primei lucrari din seria de culegeri si studii din viata poporului roman, "Hora din Cartal", tiparita in anul 1908 de Academia Romana.

"De sus, din umbra dumbravilor Topologului, pana devale, pe dealurile din spatele Medjediei, coborand albiile vailor spre dunga de otel a apelor Dunarii sau inaintand spre soare, pana in sesurile de la Tariverde si in preajma nisipurilor marii, se rotesc aproape aceleasi hori si ai sa vezi ca se framanta aproape aceleasi braie. La Seimeni, Boascic, prin satele de langa balta, o sa mai gasim cazaceasca, jucata domol, in hora de fete.

O sa vedem romanul, ciurdelul invartit iute, ca o ciubotareasca de flacai. O sa auzim franturi de ceardas, miscat insa usor ca o hora domoala, in doua parti. Colo sus la Daeni se joaca polca in sapte pasi si se invarte hora saltata ca un farlicundac bulgaresc. Si mai devale, pe o ulita a Caramuratului o sa vezi cum se joaca un padecatru ori o craitpolca si un padepatiner.

Si in tot mijlocul acesta al Dobrogei o sa dai peste o gradina de jocuri din care fiece hora de flacai o sa rupa ce-i place", scria Pompiliu Parvescu.

In asezarea dunareana Cartal se cantau peste 30 de hori si aproape 15 invirtite. Dar daca in partea de rasarit, flacaii indrageau horele si polcile, baltaretilor (locuitorilor de pe langa balta - cum spun localnicii apelor) le placea sa se legene numai in hori si sa tropaie numai in brauri.

"De aceea, la Boascic, Seimeni, Daieni invirtitele se multamesc numai cu cinci-sase melodii, asa ca nu-i de mirare sa gasim pe langa Dunare oita jucata ca o hora, iar la Cartal o sa vedem sovaind intre gustul de a se invarti lin-incetisor sau de a aprinde vant in pasi de polca.

"In Ramnic, de pilda, a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro