Cum se distrau, pe vremuri, oamenii in hanurile si carciumile oraselor

Cum se distrau, pe vremuri, oamenii in hanurile si carciumile oraselor

Primele locuri de popas, amenajate pentru distractia si odihna calatorilor, au aparut in preajma targurilor, unde isi desfaceau negustorii marfurile, In astfel de asezaminte, acestia se puteau odihni, manca si spala, dar mai ales isi puteau adaposti marfurile pe timp de noapte, respectivele lacasuri fiind, de obicei, inconjurate de ziduri si prevazute cu porti. Cu o pivnita incapatoare sub nivelul solului, in care la inceput de februarie se aduceau blocuri de gheata ce rezistau, invelite in paie, pana prin iulie, cu o sala mare de mese plus acareturi, bucatarii si grajduri pe pamantul batatorit (si amestecat cu pleava de grau) ce functiona ca podea, cu o duzina de camere de dormit la etaj, cu mese de lemn, gratare, adapatoare pentru cai si pomi batrani in curte, cu tacamuri din lemn si cu vesela de pamant ars, hanul romanesc ramane una dintre mostenirile istorice, iremediabil pierdute", ne spune istoricul focsanean Florin Dirdala.

acum 35 luni (20 Sep 2016)

Primele locuri de popas, amenajate pentru distractia si odihna calatorilor, au aparut in preajma targurilor, unde isi desfaceau negustorii marfurile, In astfel de asezaminte, acestia se puteau odihni, manca si spala, dar mai ales isi puteau adaposti marfurile pe timp de noapte, respectivele lacasuri fiind, de obicei, inconjurate de ziduri si prevazute cu porti.

Cele mai multe dintre ele dispuneau atat de magazii pentru depozitarea marfurilor, cat si de grajduri pentru animale de povara. Cu o pivnita incapatoare sub nivelul solului, in care la inceput de februarie se aduceau blocuri de gheata ce rezistau, invelite in paie, pana prin iulie, cu o sala mare de mese plus acareturi, bucatarii si grajduri pe pamantul batatorit (si amestecat cu pleava de grau) ce functiona ca podea, cu o duzina de camere de dormit la etaj, cu mese de lemn, gratare, adapatoare pentru cai si pomi batrani in curte, cu tacamuri din lemn si cu vesela de pamant ars, hanul romanesc ramane una dintre mostenirile istorice, iremediabil pierdute", ne spune istoricul focsanean Florin Dirdala. 21 de hanuri doar in Focsani

La finele secolului al XIX-lea, deci in plina epoca a disparitiei lor, in Focsani erau cunoscute, nici mai mult, nici mai putin, decat 21 de astfel de asezaminte, la care se adaugau si cateva hoteluri precum Hotelul Pompic, Caramlau, sau Cimbru.

Dintre hanuri mai cunoscute erau Hanul Pastia, Hanul Ridichi, Hanul Balan, Hanul Crangu, Hanul Romascanu, Hanul Pisaltu Tache, Hanul Bene si Hanul Stamatin. Mai functionau la vremea aceea Hanul Preotul Carp, Hanul Barca, Hanul Borcan, Hanul Dascalu Stefanache, Hanul Nita Dinu, Hanul Pantazi Manaila, Hanul Sava Neagu, Hanul Mandrila, Hanul Zaharia Ion, Hanul D Ralescu, Hanul Daniel Sandor, Hanul V Gheorghiu si Hanul Ghita Constantin. Mai usor de gestionat decat un han, carciuma era locul de intalnire al oamenilor care, teoretic, dormeau noaptea acasa.

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro