Cum se distrau moldovenii in perioada interbelica. Horele si carciuma erau cele mai populare distractii

Cum se distrau moldovenii in perioada interbelica. Horele si carciuma erau cele mai populare distractii

Printre distractii se numarau discutiile de la carciuma, horele, balurile, circul, iar printre cele teatrul si cinematograful. Atat in mediul rural, cat si in cel urban, locul cel mai frecventat de distractie, mai ales pentru barbati, dupa lucru sau in zilele de sarbatoare, era restaurantul, birtul sau carciuma. Uneori chiar autoritatile se opuneau noilor stiluri de dans si de muzica, interzicand pentru sate balurile si seratele si aproband doar horele.

acum 36 luni (20 Oct 2017)

Printre distractii se numarau discutiile de la carciuma, horele, balurile, circul, iar printre cele teatrul si cinematograful. Atat in mediul rural, cat si in cel urban, locul cel mai frecventat de distractie, mai ales pentru barbati, dupa lucru sau in zilele de sarbatoare, era restaurantul, birtul sau carciuma. In 1932 erau in Focsani 85 de carciumi simple, 14 cu birt, 9 cu han, 16 cu birt si han, 16 cafenele, 2 berarii, 5 restaurante. In presa vremii puteau fi citite reclame ce incercau sa atraga clientii in unul sau altul din aceste locuri de "distractie: , , . De multe ori la restaurante erau aduse si orchestre, ceea ce sporea atractia acestora. (...) Seara, duminicile si de sarbatori, focsanenii mergeau sa se plimbe prin gradina publica, unde existau si un bufet si orchestra. In 1919, bufetul din gradina publica nu avea voie sa vanda decat bere timp de sase luni, locul fiind considerat .

Cel care a inchiriat bufetul de la Primarie in aprilie 1919 era obligat sa faca reparatii si sa instaleze electricitate . Bufetul trebuia sa fie aprovizionat zilnic cu prajituri proaspete, inghetata, bere, vin, tarifele urmand a fi aprobate de Primarie. De la 1 octombrie la 31 martie sala bufetului putea fi utilizata pentru baluri si nunti. Noaptea, gradina publica devenea un loc periculos, locul fiind plin de prostituate si vagabonzi cu meserie de noapte", arata istoricul Gabriela Obodariu in lucrarea "Petrecerea timpului liber intre cele doua razboaie mondiale". In fiecare duminica erau organizate intreceri sportive, cele mai frecvente fiind meciurile de fotbal. La sfarsitul intrecerilor se organizau serbari campenesti: Unele dintre aceste serbari cuprindeau concursuri sportive, cum ar fi: stafeta cu obstacole, alergari in saci, volei, alergari la 100 de metri, curse de biciclete, cros. Seratele tinerilor, interzise de autoritati la sate Elita orasului, oficialitatile, frecventau restaurantele de lux sau organizau baluri pentru a se distra sau pentru a strange f... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro