Cum se diagnosticheaza corect diferite tipuri de cancer

Cum se diagnosticheaza corect diferite tipuri de cancer

Diagnosticul de cancer se pune in urma unor analize de laborator specifice fiecarui tip de cancer in parte, dar si in urma unor investigatii imagistice care determina stadializarea bolii si gradul de raspandire a acesteia in organism. O clasifica in functie de dimensiuni, de localizare, de organele pe care le infiltreaza, le stenozeaza sau le comprima si de prezenta adenopatiilor - a ganglionilor - sau a metastazelor la distanta. De regula, se face un CT de cap si torace pentru a vedea unde e localizata tumoarea, ce dimensiuni are, ce structuri invadeaza si de abdomen superior - pentru ca cele mai frecvente metastaze sunt in creier si in glandele suprarenale", explica dr.Maria Alexandru, medic primar radiolog, directorul departamentului de Radiologie imagistica medicala a Spitalului Monza. Cancerul de prostata "Cancerul de prostata este cel mai frecvent tip de cancer la barbati si debuteaza, in general, dupa varsta de 60 de ani", aminteste dr.

acum 58 luni (6 Dec 2017)

Diagnosticul de cancer se pune in urma unor analize de laborator specifice fiecarui tip de cancer in parte, dar si in urma unor investigatii imagistice care determina stadializarea bolii si gradul de raspandire a acesteia in organism. Din punctul de vedere al mortalitatii, se afla pe primul loc, iar 75% se diagnosticheaza in stadii inoperabile, adica extrem de tarziu", avertizeaza prof. Endoscopia pulmonara presupune introducerea unui endoscop, un fel de furtun care are in capat o camera video, astfel incat se vizualizeaza circa doua treimi din plamani.

Dar, exista si situatii in care desi la bronhoscopie nu se vede nimic, tumora este undeva in plaman, intr-o zona periferica care nu poate fi accesibila bronhoscopiei. De eceea este nevoie si de CT. O clasifica in functie de dimensiuni, de localizare, de organele pe care le infiltreaza, le stenozeaza sau le comprima si de prezenta adenopatiilor - a ganglionilor - sau a metastazelor la distanta. De regula, se face un CT de cap si torace pentru a vedea unde e localizata tumoarea, ce dimensiuni are, ce structuri invadeaza si de abdomen superior - pentru ca cele mai frecvente metastaze sunt in creier si in glandele suprarenale", explica dr.Maria Alexandru, medic primar radiolog, directorul departamentului de Radiologie imagistica medicala a Spitalului Monza. "Proceduri de tip chirurgical cum ar fi prelevarea din tumora periferica a unei biopsii, prelevarea unui ganglion din spatiul dintre plamani unde exista inima si toate celelalte si care se numeste mediastin", conchide prof.dr. In functie de tipul celulei canceroase, pe langa examenul histopatologic se mai fac analize de imunohistochimie si testari genetice determinarea PD-L-1, un marker tumoral.

Cancerul de prostata

"Cancerul de prostata este cel mai frecvent tip de cancer la barbati si debuteaza, in general, dupa varsta de 60 de ani", aminteste dr. Pe langa examenul clinic care include simptome de urinat frecvent noaptea, jet urinar ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro