Cum se dezbate o mostenire in Romania, cand sunt mai multi mostenitori. Pasii legali, explicati de un notar

Cum se dezbate o mostenire in Romania, cand sunt mai multi mostenitori. Pasii legali, explicati de un notar

Dezbaterea mostenirii este procedura juridica prin care, notarul public sau instanta de judecata, stabileste, in urma decesului unei persoane, cine sunt mostenitorii si care este intinderea masei succesorale, respectiv care sunt bunurile supuse dezbaterii de mostenire. Daca in masa succesorala sunt si bunuri imobile, atunci pe langa certificatul fiscal luat de la directia de finante unde a avut ultimul domiciliu defunctului, mai este necesar si certificat fiscal de la primaria unde defunctul avea inregistrate si acelelalte bunuri imobile.

acum 35 luni (26 Apr 2018)

Dezbaterea mostenirii este procedura juridica prin care, notarul public sau instanta de judecata, stabileste, in urma decesului unei persoane, cine sunt mostenitorii si care este intinderea masei succesorale, respectiv care sunt bunurile supuse dezbaterii de mostenire.

Notarul Razvan Antohie arata ca succesiunea se poate face pe cale contencioasa, adica atunci cand mostenitorii nu se inteleg si se ajunge la instanta, fie pe cale necontencioasa, atunci cand dezbaterea mostenirii se face la notarul public si este emis un certificat de mostenitor. Ei isi impart mostenirea in mod egal, in functie de numarul lor, si o culeg fie singuri (atunci cand toti copii vin si dobandesc in mod egal bunurile), fie impreuna cu sotul supravietuitor (situatie in care acestia culeg si isi impart in mod egal numai 3/4 din mostenire, diferenta de 1/4 fiind culeasa de sot)", explica notarul Razvan Antohie. "Precizez ca in materie de succesiune, notarii sunt limitati de competenta teritoriala, mai precis notarul competent a dezbate succesiunea este cel care isi desfasoara activitatea in circumscriptia judecatoriei unde defunctul a avut ultimul domiciliu", a mai punctat Razvan Antohie. Daca in masa succesorala sunt si bunuri imobile, atunci pe langa certificatul fiscal luat de la directia de finante unde a avut ultimul domiciliu defunctului, mai este necesar si certificat fiscal de la primaria unde defunctul avea inregistrate si acelelalte bunuri imobile. Un certificat fiscal de asemenea pe numele defunctului din partea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, pentru a se dovedi daca defunctul a avut inregistrate datorii si la bugetul central, nu numai la bugetul local. Actele de stare civila (certificatul de deces, certificate de nastere, casatorie etc.) prin care mostenitorii safaca dovada gradului de rudenie cu defunctul. De asemenea, procedura succesorala presupune si prezentarea a doi martori care l-au cunoscut pe defunctul si care sa confirme cal... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro