Cum se declanseaza nevoia de razbunare. Principiul legii rezonantei si pasii iertarii, explicati de psihologi

Cum se declanseaza nevoia de razbunare. Principiul legii rezonantei si pasii iertarii, explicati de psihologi

Cand spui "poti sa imi spui cate vrei, ca tot nu te voi ierta", inseamna ca fizic o poti face, dar nu vrei, pe cand atunci cand spui "poti sa suferi, poti sa mori, caci tot nu te iert", vorbim de o neiertare emotionala. "Este necesar sa intelegem ca neiertarea se manifesta la nivel de ganduri din punct de vedere psihologic, se manifesta la nivele de emotii din punct de vedere spiritual, se manifesta la nivel fizic din punct de vedere medical. "Am un conflict ca te-am vazut pe tine si nu te iert, am un conflict emotional pentru ca te-am luat pe tine si te port la nivel de emotie, corpul reflecta acest lucru la nivel de digestie, desi mananc ceea ce mananc de obicei, digestia imi este influentata ca si conflict din cauza programelor mentale, emotionale. Noi iertam mai mult sau mai putin in functie de zona in care ne nastem, in functie de nivelul de cultura, in functie de deschiderea pe care o avem si in functie de cantitatea de iubire pe care noi reusim sa o angrenam.

acum 47 luni (28 Jun 2016)

Cand vorbim de iertare, aceasta poate fi fizica, emotionala si mentala, arata psihologii. Cand spui "poti sa imi spui cate vrei, ca tot nu te voi ierta", inseamna ca fizic o poti face, dar nu vrei, pe cand atunci cand spui "poti sa suferi, poti sa mori, caci tot nu te iert", vorbim de o neiertare emotionala.

"De ce nu putem sa iertam? Bineineteles, nu te poti manifesta de fata cu seful tau, dar interiorul tau este extrem de bulversat, bombardat si presurizat din cauza acestor programe de iertare. Este extrem de clar si de limpede ca atunci cand vorbim despre neiertare, analizam si cealalta parte pozitiva. Ca esenta, neiertarea este ca o legatura, o ancora, o greutate, un balast, iar iertarea inseamna eliminare, descarcare, iluminare, ruperea legaturilor, aruncarea si descarcarea balastului", explica psihologul Stelian Chivu.

Cine iubeste mult, iarta foarte mult

Iertam cand ni s-a facut o nedreptate in functie de nivelul fiecaruia de intelegere. Sunt persoane care spun "eu pot sa iert in momentul in care un individ mi-a facut rau fara sa vrea. Il inteleg ca mi-a facut rau si isi cere iertare, dar nu pot sa-l iert pe cel care mi-a facut rau constient". Ca dovada ca inteleg prima etapa, cand cineva mi-a facut rau, fara sa inteleaga a doua etapa, cand mi-a facut rau si isi cere iertare. De exemplu, pe al patrulea nivel de constienta, cine iubeste mult, iarta foarte mult. Daca incepem sa coboram pe nivelele de constienta, deja iertarea este mai grea sau chiar imposibila.

Oamenii nu pot ierta pentru ca nu inteleg, nu accepta si nu se pot pune in pielea celuilalt.

Este un anumit gen de gandire, conform careia doar individul in cauza are dreptul sa-i atentioneze pe ceilalti, pentru ca el nu greseste. Este foarte usor sa gresesti si este foarte greu sa ierti. In momentul in care accepti ca si tu poti gresi, deja dai drumul unui volum mai mare de iertare.

A ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro