Cum se da o lovitura de presa: Nu Watergate, ci "Berevoigate"! Dezvaluirile "Romaniei libere" care au aruncat in aer SRI | IMAGINI DIN ARHIVA RL
In anii ’90, Romania libera a publicat o serie de dezvaluiri care au zguduit Serviciul Roman de Informatii, punand sub semnul intrebarii legitimitatea unui serviciu secret proaspat infiintat, acuzat de politie politica. Asa catalogheaza, la 27 de ani de la unul din cele mai mari scandaluri in care au fost implicate serviciile secrete, fostul director al SRI Virgil Magureanu decizia echipei conduse de locotenent-colonelul Nicolae Bordeianu de a ingropa documente secrete ale Securitatii si SRI in albia unui rau, in 1990. "Ziua aceea a fost o zi de mare entuziasm, pentru multi a fost pentru prima data cand vedeam nu doar documente din vremea lui Ceausescu, ci si de dupa Revolutie" - Tudor Artenie, reporter special Pascal Ilie Virgil, pe atunci fotoreporter si reporter special, si-a amintit groaza pe care a simtit-o pe drum, teama ca pot fi impuscati si frica de a nu mai vedea documentele pe care le-au predat autoritatilor. "Romania libera era un ziar care se batea, intr-o mare de fituici comuniste, organele FSN-ului (...) Am avut groaza aia cand am mers acolo, intr-un camion pe care il primise redactia de la armata elvetiana, eram speriati ca daca ne trezim ca sar si ne mitraliaza...Noi asa ne inchipuiam perioada aia, in asa groaza stateam, ca nu ni se parea nimic ...daca ne-ar fi impuscat, ne-ar fi aruncat intr-o groapa comuna si nu mai stia nimeni de noi.
In anii ’90, Romania libera a publicat o serie de dezvaluiri care au zguduit Serviciul Roman de Informatii, punand sub semnul intrebarii legitimitatea unui serviciu secret proaspat infiintat, acuzat de politie politica. Scandalul "Berevoiesti" a dus la demiterea prim-adjunctului directorului SRI, dar si a 1.500 de cadre din fosta Securitate.
In mai 1991, cativa jurnalisti, in frunte cu Petre Mihai Bacanu, se suiau intr-un camion cu volan pe dreapta, donat "Romaniei libere" de armata elvetiana, inarmati cu lopeti, cazmale, tarnacoape si topoare, si se indreptau spre comuna argeseana Berevoiesti. Pornind de la afirmatiile repetate cum ca nu mai exista Securitate venim si spunem: exista, domnilor, exista mai mult ca oricand."
Autorii: Petre Mihai Bacanu, Andrei Fikalski, Tudor Artenie, Razvan Ion, Igor Antip, Andrei Antica, Andrei Dumitru, Cristian Botez, Ion Mazilu, Sandu Constantin, Eugen Flenches ("Groapa din padure: Politia Politica exista!)
Incepeau 11 luni de dezvaluiri publicate in RL, care aratau ca si noul regim isi spiona adversarii politici si care au ridicat mari semne de intrebare privind legitimitatea SRI. Atunci, au fost dati afara prim-adjunctul SRI, generalul Mihai Stan, intreaga echipa operativa, care a "scapat" de documente secrete ingropandu-le, dinamitand SRI, dar si 1.500 de cadre care fusesera in sistem inainte de Revolutia din 1989.
Citeste si: Petre Mihai Bacanu: Groparii arhivelor secrete
Dupa episodul Berevoiesti, de acum 15 ani, Procuratura a efectuat o ancheta asupra celor care au distrus arhivele Securitatii. Intr-o prima faza, sub efectul surprizei, SRI a intocmit o nota, incercand sa explice cum s-a ajuns la Berevoiesti, dar mai ales faptul ca "materialele" nu aveau valoare arhivistica: "Precizam ca aceste materiale aveau numai caracter informativ-documentar si nu constituiau rezultatul unor masuri de cercetare sau ancheta, intrucat fosta Directie I - potrivit prevederilor legale - nu av... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro