Cum se alegeau, odinioara, in Romania, numele copiilor

Cum se alegeau, odinioara, in Romania, numele copiilor

Justificarea necesitatii si importantei lor este facuta pentru a se sti starea civila a fiestecarei persoane, adica treapta si rangul ce are in oras si in familia sa si cu aceasta a se aseza drepturile si indatoririle ce avea - caci daca omul are drepturi si datorii ce se nasc si nu sfarsesc decat impreuna cu dansul, mai are si altele care nu se dizvalesc decat cu varsta si care il intampina la cutare sau cutare period al vietii sale, dupa cum acelea ce vin din legiuita varsta, din casatorie, din paritime si din alte asemenea imprejurari a caror data, cele de mai multe ori este nestiuta si pururea cu indoire de vreme ce nu este dovedit prin acturi inadinsu oranduite spre acest sfarsit", se arata in regulament.

acum 45 luni (5 Jan 2016)

Orice om din societate se bucura de acte de stare civila, documentele autentice prin care se probeaza starea juridica.

Insusiri precum nationalitatea, numele, filiatiunea, situatia civila de casatorit sau nu trebuie adesea probate pentru a beneficia de drepturile care decurg din ele.

Inainte de 1865, intocmirea si pastrarea actelor de stare civila era preocuparea preotilor, care erau obligati sa cunoasca legaturile de rudenie la celebrarea casatoriilor pentru a nu gresi prin a oficia casatorii intre rude. Justificarea necesitatii si importantei lor este facuta pentru a se sti starea civila a fiestecarei persoane, adica treapta si rangul ce are in oras si in familia sa si cu aceasta a se aseza drepturile si indatoririle ce avea - caci daca omul are drepturi si datorii ce se nasc si nu sfarsesc decat impreuna cu dansul, mai are si altele care nu se dizvalesc decat cu varsta si care il intampina la cutare sau cutare period al vietii sale, dupa cum acelea ce vin din legiuita varsta, din casatorie, din paritime si din alte asemenea imprejurari a caror data, cele de mai multe ori este nestiuta si pururea cu indoire de vreme ce nu este dovedit prin acturi inadinsu oranduite spre acest sfarsit", se arata in regulament.

Codicele prevazute de Regulamentul Organic erau in numar de trei: pentru nasteri, casatorii si moarte, si erau tinute in dublu exemplar. Preotii, precum si ispravnicul, erau datori sa elibereze fara nicio plata, oricarei persoane, contracte de nastere, de casatorii si de moarte, oricand i se cerea. De divorturi nu se pomenea, fiindca erau cununati la biserica, martor fiind tot satul si preotul", se arata intr-un document de arhiva.

Primul Cod Civil, in 1865

Conform Codului Civil pus in functiune la 1 decembrie 1865, actele de stare civila au trecut in competenta autoritatilor locale si, la intocmirea lor, pot procura patru categorii de perso... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro